Ons Voedselbombardement

Kersvers Boek

IJsbrand Velzeboer

Waar blijft het Ministerie van voedselvoorziening?

IJsbrand Velzeboer is een voedseltechnoloog met brede ervaring (Scienta Nova). Zijn kersverse boek (192 pagina’s) met fraaie illustraties is een regelrechte aanrader. Hier volgen enkele quotes, ontleend aan de website van Boekhandel Westerhof (Zwolle). De quotes vormen -achter elkaar geplaatst- een bombardement van feiten en statements over de voedselvoorziening in ons land.
Het boek kent vier hoofdstukken :
1. Samenstelling van onze voedingsmiddelen
2. Het etiket oerwoud
3. Diëten en mager blijven
4. Schandalen en witte leugens in ons voedsel

IJsbrand Velzeboer

Wat zit er in ons eten?

Alles staat op het etiket. Wat zijn emulgatoren nu weer! Zijn E-nummers giftig? Wat betekent de letter ‘℮’ bij het gewicht? Wat zijn omega 3-vetzuren?
Binnenkort moet het land van oorsprong en de datum van invriezen op het etiket vermeld worden. Dat wordt feest in Azië. Een werelddeel waar men voedselveiligheid aan de laars lapt en de waarheid spreken geen hoge prioriteit heeft. Er is een frambozen frisdrank te koop dat maar liefst 0,00006% framboos bevat en het ‘Ik kies bewust’ logo draagt. Het keurmerk voor ‘fair trade’ tussen de retail en voedingsmiddelenindustrie ontbreekt jammer genoeg. Voor een controle op een keurmerk bij een bedrijf moet je een paar dagen te vroeg komen en om 3 uur in de nacht. Dan heb je een echte inspectie uitgevoerd. De meeste spannende zaken gebeuren buiten de ambtelijke werktijden. Dit is al een paar honderd jaar zo. Theoretisch zou het kunnen dat een visboer een gebakken schoen in de lekkerbek doet mits hij het aannemelijk kan maken dat dit niet schadelijk is voor de gezondheid. Een lekkerbek is gewoon een fantasienaam.
Garnalen uit Thailand, Pangasius uit Vietnam, Tilapia uit China, kipfilets uit Brazilië, paardenvlees uit Roemenië en konijnen uit Polen. Allemaal gebieden waar het voedselveiligheidsplan meestal nog in cellofaan verpakt in de kast van de directeur ligt.

Alcohol

Uitgaande van een energiebehoefte van 2400kcal kun je stellen dat één fles jenever per dag bijna voldoende energie levert. Er zit 350 ml alcohol in en dat is bij benadering 1933 kcal. Veel kruiden komen of uit het voormalig Oostblok of andere zeer primitieve gebieden waar voedselveiligheid een redelijk onbekend begrip is. Amerikanen zijn in hoge mate ‘lipidifoob’. Zij willen bijna ten koste van alles vetvrij eten en verkeren in de waan dat zij daardoor niet nóg dikker worden. De hoeveelheid cholesterol, die het lichaam zelf aanmaakt, is vele malen groter dan die we binnenkrijgen met ons voedsel. Volg nóóit een hongerdieet, hierdoor wordt het insuline regelsysteem verzwakt en daarmee de stofwisseling voor langere duur ontregeld. Het positieve effect van bietensap wordt veroorzaakt door de nitraten die erin zitten. Bieten zijn een natuurlijk product en bietensap staat dan ook niet op de dopinglijst. Bauke Mollema gaf in een documentaire aan dat hij gedurende de Tour de France elke dag een hoeveelheid bietensap innam in de hoop dat dit werkte.

Waar blijft het Ministerie van voedselvoorziening?

Ik pleit ervoor om de bezopen manier van geldrondpomperij in de EU snel af te bouwen en de producten daar te produceren waar de kostprijs het laagst is in Europa. Men moet eindelijk eens stoppen met het intercontinentaal gesleep met ons voedsel. Wel moet eraan toegevoegd worden dat de zogenaamde goedkope gebieden wel aan dezelfde kwaliteits- en veiligheidsnormen moeten voldoen als waar de huidige Westerse boer mee moet werken. Om voor dit alles een politiek verantwoord draagvlak te creëren, moet er een Ministerie van Voedselvoorziening komen dat zich écht met voedselveiligheid gaat bezighouden en scenario’s alvast gaat doorrekenen over de komende voedselschaarste en prijsexplosies.

Ons Voedselbombardement

ISBN: 978-90-810612-0-9
Prijs: € 17,50
Bestel snel en voordelig bij Westerhof Zwolle: