Nummerbord bacteriestam

Identificatie

Geen snuffelhond, maar geavanceerde techniek!

In plaats van Cliff een Cliffhanger: Een nummerbord per bacteriestam.
Gerwin Puppels (mede oprichter) van de firma River Diagnostics rapporteert op HAT2010 over een ontwikkeling waarbij binnen 24 uur als het ware het nummerbord van de bacteriestam kan worden vastgesteld aan de hand van een Database. Oftewel:Rapid Strain Typing Capability.

Hoe gaat dat?

Het materiaal waar het om gaat wordt uitgestreken over een kweekplaat, waar zich CFU (colony forming units) ontwikkelen.
Vervolgens wordt spectroscopisch (Raman Spectroscopy) een Fingerprint van de bacterie en de bacterie stam vervaardigd (SpectraCell).

Fingerprint

Deze Fingerprint is dermate specifiek, dat deze via een databank kan worden gedetermineerd. Zo weet de behandelend arts binnen 24 uur of hij inderdaad te maken heeft met Clostridium Difficileen of dit dezelfde stam is als van een patiënt een paar deuren verder. Transmissie of niet? Dezelfde Bacteriestam (of niet)

….of MRSA !

Het belang hiervan overstijgt de individuele patient of medewerker.Het kan het verschil maken tussen het sluiten of openlaten van een ziekenhuis afdeling (management informatie).Voor de surveillance van een instelling is dit werkelijk een prachtige oplossing.