Non-Line

MultiChannel 2013

Jaarbeurs Utrecht

Highlight April 23th

Een van de talrijke Kennissessies tijdens Multichannel 2013. Zeker niet bedoeld voor mij (medicus-journalist), maar vooral voor eigenaars van webwinkels. Maar daarover later…

Sabine van Velsen (Google)

Ontwikkelingen razendsnel

Er wordt gesproken over het combineren van online met offline. Dat kun je ook omdraaien, aldus Sabine van Velsen van Google tijdens haar kennissessie. Zij spreekt inmiddels liever over Non-Line. Even een kort intermezzo. De bezoekers worden letterlijk in beweging gebracht (opstaan): hoeveel aanwezigen hebben een webwinkel? Hoeveel webwinkels zijn mobiel bereikbaar? Wie maakt gebruikt van een conversie kanaal? “Deze keer een aanzienlijk aantal. Vanochtend maar drie” inventariseert Sabine…. Haar stelling: volgend jaar is het aantal 5x zo groot! Het gaat echt om ‘A new buying process’. Mensen schakelen over van iPhone naar tablet enzovoorts. Met een derde kind op komst ervaart Sabine zelf ook hoe ze een wasmachine aanschaft. Het blijkt dat er op verschillende momenten prikkels zijn die tot een aankoop leiden. Bij analyse (door Google uitbesteed) gaat het soms om wel 44 dagen, waarbij 4-5 kanalen worden gebruikt.

New Buying Process

Megatrends: Mobile First

Er sprake van megatrends, waarbij men spreekt over triple A: Alle Apparaten worden gebruikt, Aangepast aan verschillende doelgroepen en Always open (24/7). Het gaat snel veranderen. Binnenkort van twee naar 5 miljard mobiele klanten. Drie onderwerpen: behaviour, across screens, video. 46% van de mensen heeft nu al drie of meer online verbindingen. 150x per dag wordt gemiddeld de smartphone geraadpleegd. De penetratie van smartphone is 70%. Uitgangspunt Google: Mobile First. Shift van Desktop naar Mobile. 2/3 van de kopers doet eerst online onderzoek. Er is een consumenten barometer van Google. 17% veranderd van gedachte door mobiele gebruik. Tesco, Topshop en Bijenkorf tonen al deze nieuwe wereld. Bij de Bijenkorf lopen medewerkers met tabloids om het online assortiment weer te geven. Context belangrijk. Veel switchen tussen apparaten. Denk als een klant. Zorg voor een mobiele ervaring. Raadpleeg de Google consumentenbarometer!

Zorgsector?

Na afloop suggereer ik dat ook de zorgvrager een vergelijkbaar proces zal gaan doormaken (als dat al niet het geval is). Zijn dergelijke inzichten en tijdlijnen beschikbaar via Google? Hoe zit het met privacy? Google doet dit niet zelf, aldus Sabine van Velsen, maar via een ’trusted third party’. Naar mijn mening is dergelijk onderzoek  van het grootste belang voor de zorgsector. Hoe vindt de patient zijn weg?  Wat betreft de Non-Line theorie voor de zorgsector: wij hebben al eerder geconstateerd dat eHealth in de toekomst weer gewoon “Health”zal heten omdat het dan gaat om een continuum van zorg. Kortom, een parallelle ontwikkeling!?