Nederland aan de (H)AAL

Hollandse variant

Ambient Assistant Living (AAL)

We zijn Amerika niet

In Nederland is de situatie toch wat anders dan in de Verenigde Staten. Dat betoogt Ad van Berlo in het juni 2010 nummer (3) van het Magazine Smart Homes.
ICT, Domotica en eHealth komen als “digitaliteit” echter absoluut in ons leven.De Amerikanen denken aan intramuraal wonen ondersteund door ICT. Wij in Europa kijken zeker naar de behoeften van de ouderen, maar zien het breder! Ook andere doelgroepen zijn in beeld. Er zijn namelijk raakvlakken (zelfs overlap)  met energiebeheer en audiovisuele toepassingen. We moeten dus op termijn allemaal aan AAL.

Ad van Berlo op de Jaarbeursvloer

Lessen

Volgens van Berlo (Manager R&D) zijn er lessen te leren uit de internationale samenwerking binnen Europa in het kader van AAL, waarin Nederland met binnenkort zeven projecten koploper is.
– Marketing is door het imago (zorgproduct) niet eenvoudig, maar cruciaal (met het oog op exploitatie en blijvende uitrol)
– Vergoedingensystemen en marktmechanismen complex (per land verschillend)
-Projectmanagement bij internationale trajecten zwaar. Technische, culturele en maatschappelijke verschillen drukken het tempo.
-Administratieve  lasten (verantwoording gelden)

Ervaring

Er wordt echter ook heel veel ervaring opgedaan.  Zowel op het gebied van de techniek, de samenwerking met partners en via de frisse kijk van anderen. Op het congres van 24 juni 2010 rapporteren deelnemers over hun ervaringen. Zie hier meer.  Zie ook een presentatie over AAL: hier.