Zorg voor Nanocoating

Achter deze titel geen vraagteken, maar een uitroepteken

De bijdrage hieronder dateert van exact een jaar geleden. Wat hebben we sindsdien al aan uitbraken meegemaakt? EHEC in Duitsland, Klebsiella in het Maaslandziekenhuis, tijdelijke sluitingen van afdelingen wegens MRSA. Leren we dan zo langzaam? Daartegenover staat ook een ‘best practice’ die coating inzet als prestatie-indicator. Met geweldige resultaten. Natuurlijk gaat het om meer dan hygiene. Maar nog steeds neem ik niets terug van de stelling dat we aan de vooravond staan van een succesvolle introductie van nanocoating in de sector.
———————————————————————————————-

Nano wordt groot in Zorg

30 augustus 2010

Nanotechnologie gaat voor een doorbraak zorgen. Daarvan zijn insiders wel overtuigd. Vergelijk het maar met de opkomst van Internet. Op het terrein van hygiene en desinfectie, zeg maar de gezondheidszorg, blijkt Nanocoating een aanwinst. Via een spray wordt het materiaal aangebracht. Het heeft even geduurd, maar het inzicht dat dit van betekenis is, wint snel terrein.

Bacteriemonitor (Dimmen Breen, Nanoservices)

Uitbraken

Een dergelijke aanpak  maakt het reinigen van behandelkamers en apparatuur eenvoudiger en minder arbeidsintensief.Het gebruik van milieubelastende schoonmaakmiddelen kan dalen. Belangrijkste aspect is dat de kans op het oplopen van infecties door overdracht vermindert. Daarbij kun je denken aan influenza, maar ook MRSA. We zien ook met zorg de toename van resistentie tegen antibiotica.Voorkomen is dus een steeds belangrijker item. Het past geheel in het veiligheidsbeleid van Instellingen.

Pilot

Een businesscase is snel gemaakt. Zie tenslotte onderstaand filmpje (deze maand ook te zien op Discovery Channel en Animal Planet. Het gaat weliswaar over de sauna branche, maar dat is feitelijk maar een klein stapje verwijderd van de zorgsector. Die stap moet dan wel gemaakt worden!