Nachtmerrie van boeken

Bibliofiel?

Hoarding!

Symptoomverschuiving

Vermoedelijk lijd ik aan een (milde?) vorm van Hoarding. De (enigszins obsessieve) neiging tot het verzamelen van allerlei zaken. Een cursus ‘opruimen’ had geen blijvend effect.  Naar ik begrijp komt het fenomeen binnenkort terecht in de classificatie van aandoeningen (DSM IV). Dat zal vermoedelijk uitmonden in een behandelrichtlijn? Als verzamelaar van boeken zijn het zware tijden. De prijs van tweedehands boeken is flink gezakt. Het wordt nog moeilijker iets te laten liggen… Mooie winkels, waar je met gemak een halve dag kunt rondhangen zijn schaarser geworden. Waar moet dat naar toe? Blame de digitalisering?

Vox Medicorum

 

Bibliotheek

De keerzijde van de digitalisering is, dat het steeds eenvoudiger en aantrekkelijker wordt om boeken op te sporen en aan te vragen. Bibliotheken hebben een enorme vernieuwingsslag gemaakt. Het blijkt een verrijking. En de influx van aangekochte boeken thuis is afgenomen. Ik mag zeggen dat ik frequente bezoeker ben van de Zwolse bibliotheek. Maar of het zo beter gaat? Even serieus. Ik droomde onlangs het volgende: Een medewerker van de Bibliotheek nam mij terzijde. ‘Weet u wel dat de helft van alle bestellingen op uw naam staat?’. Enigszins ontdaan werd ik wakker.

Wat nu?