Mubarak en Mobutu

Quote Congo pag 264 “maar het is 4 januari 1959…

….de dag waarop alles anders wordt”.

Al zou jet het nog steeds niet zeggen. Congo gaat met zijn tijd mee, lijkt het. Leopoldville is de tweede stad ter wereld met een gyrobus, een electrische bus die zich via antennes op het dak oplaadt bij diverse haltes”. Een blanke chauffeur van de Gyrobus krijgt ruzie. De geest is uit de fles. Leopoldville heeft vierhonderdduizend inwoners, onder wie vijfentwintigduizend Europeanen.Er is een miniem politiekorps van slechts 1380 agenten….

Correspondentievriend

Dat jaar 1959 is ook het moment waarop mijn luchtpostbrief aan correspondentievriend Andre Meulemans uit Leopoldstad in Belgisch Congo na een heel lange tijd als onbestelbaar (inconnu = onbekend)  terug wordt bezorgd. Wij wisselden voordien postzegels uit. Alhoewel we in Nederland konden vermoeden dat er een relatie bestond met de onrust die uiteindelijk leidde tot de onafhankelijkheidsverklaring op 30 juni 1960 hebben we nooit meer iets gehoord.

Brief verzonden 26 juli 1959 (en als onbestelbaar geretourneerd naar auteur)

Inzicht

Het boek Congo geeft eindelijk een helder inzicht in de gebeurtenissen. Met meer dan gewone belangstelling kijk ik uit naar het lijvige boekwerk en blader snel naar de bewuste periode!

Doden

Het lijkt aannemelijk dat de familie gebeurtenissen in 1959 in Leopoldstad niet heeft afgewacht.Er zijn daar immers tientallen doden gevallen en vernielingen aangericht.
Op pagina 266 lezen we “Sommigen beginnen sardienen in te slaan en bakolie te hamsteren, anderen boeken bij Sabena one-way tickets naar Brussel”. Was daar ook de familie Meulemans bij??
Het boek is een aanrader! De Belgische schrijver spreekt ook over “fleuve” als hij rivier bedoelt.Die schrijftrant geeft extra charme.Maar het is ook een doorwrochte studie. Het thema heeft ook niet aan actualiteit ingeboet.Wat gaat er gebeuren in Noord Afrika (Tunesie) en nu Egypte? Wie zal het zeggen.

Onafhankelijkheid Postzegels Congo__Zaire