Moderne mensch

Kringloop

Isotype

Beeldtaal Statistiek

Mijn ademhaling stokt even. Mijn blik blijft hangen bij een blauw boek in de boekenkast van de plaatselijke Kringloopwinkel op de Veerallee te Zwolle. Het boek met de titel “de moderne mensch ontstaat” maakt mij heel alert. Terecht: als het boek opensla is het de fraaie uitgave uit 1940, de vertaling van het Engelse handboek. Bingo! Otto Neurath mag gezien worden als vader van de Infographics en het gebruik van symbolen. Symbolen die we heden ten dage als gangbaar herkennen. Dit tweedehands  boek wisselt voor 1 euro van eigenaar. Op Internet bedraagt de catalogusprijs $ 1400 (AbeBooks) . Ik ben als een  kind zo blij.

Titel

Otto Neurath

De econoom Otto Neurath (1882-1945) verhuist voor de Tweede Wereldoorlog van Wenen naar ‘s-Gravenhage. Met zijn isotype methode en beeldtaal statistiek maakt hij furore. Met de staf ontwikkelt hij symbolen (de inleider dr. H.J van Zanten spreekt over 2000 stuks). Maar minstens zo belangrijk is dat onderlinge samenhang inzichtelijk wordt gemaakt. De Nederlandse vertaling van ” Modern Man in the Making” wordt dan ook met enthousiasme begroet.

Levensomstandigheden en Tuberculose (NY). Uit boek (pag. 97).

Statistiek

In het voorwoord wordt uitgelegd dat het materiaal de interpretatie van statistiek en dergelijke mogelijk maakt. “De visuele hulpmiddelen zijn niet alleen blikvanger, maar onderdeel van de verklaring zelve”. Beeldtaal en woordtaal gecombineerd! Sociale feiten laten zich nu eenmaal niet makkelijk beschrijven. Wat is de les voor de lezer? Bezoek vaker de kringloop winkel in uw woonomgeving.