Modern Mecenaat

Lezing

Marta Gnyp

Het moderne mecenaat

vrijdag 27 januari, Koperen Kees, Spinhuisplein 14 in Zwolle.
Door overheidsbezuinigingen wordt in de culturele sector steeds meer de hoop op particuliere giften gevestigd. Maar op welke manieren kan particulier geld voor cultuur beschikbaar komen? Marta Gnyp heeft een eigen mecenaat (of cultuurfonds) opgericht. In haar lezing gaat zij in op haar activiteiten, ervaringen en ideeën en op de culturele context waarin het mecenaat momenteel functioneert. Marta Gnyp is een succesvolle, veelzijdige en inspirerende vrouw. Zij heeft haar sporen verdiend in zowel het bedrijfsleven en de internationale handel als in de kunst- en cultuursector, als mede-eigenaar van de toonaangevende galerie Fons Welters in Amsterdam.

Waarom een mecenaat

Het mecenaat doorgaat momenteel een nieuwe bloeiperiode, na jaren van overheidszorg voor de kunsten. Steeds meer liefhebbers van kunst en cultuur beseffen dat hun steun noodzakelijk is, nu de overheid haar financiering voor cultuur steeds verder terugschroeft. Zowel particulieren als bedrijven stellen mecenaten in. Particuliere initiatiefnemers zijn onder andere te vinden in de naoorlogse generatie, de zogenaamde babyboomers, die bij leven nog hun vermogen willen toewijzen en verdelen, maar ook in de groep 30- tot 50-jarigen, die door een goedlopende carrière uitgebreide financiële mogelijkheden hebben, en het belang van kunst en cultuur willen onderstrepen voor de maatschappij. Naast de groep particulieren zijn er steeds meer ondernemers die met een mecenaat op bedrijfsnaam zowel hun relaties als hun personeel willen verbinden met de specifieke doelgroep waarvoor het betreffende mecenaat is ingesteld.

Over Marta Gnyp

Marta Gnyp studeerde Arabische taal- en letterkunde (in Polen en Amsterdam) en Kunstgeschiedenis (in Amsterdam). Zij was ruim 15 jaar werkzaam in de financiële sector en in de internationale handel, voornamelijk gericht op voormalige Sovjet Unie-landen. Door een groeiende interesse in West-Europese kunst besloot zij Kunstgeschiedenis te gaan studeren en een carrièreswitch te maken. Momenteel is zij mede-eigenaar van de toonaangevende galerie Fons Welters, docent aan de Universiteit van Amsterdam en zij publiceert regelmatig in vaktijdschriften. Marta Gnyp is geboren in Polen maar sinds het afronden van haar studie Arabische taal- en letterkunde woonachtig in Nederland. Marta Gnyp voelt zich sterk verbonden met kunst en wetenschap en heeft een eigen mecenaat opgericht.