Mislukte aanslag

Obama

Gisterenavond korte mededeling van Obama

Uit het Witte Huis. Gezien?

Mislukte aanslagen zijn van alle tijden. Ook zijn de samenzweerders later soms beroemd. Zeer aannemelijk is dat een standbeeld van een destijds bij een complot betrokken terrorist een ereplaats krijgt in Zwolle! Lees over het dolkencomplot.
Quote uit de Stentor van 23 oktober 2010

Als de luiken openzwaaien ontvouwt zich een ontroerend mooi tafereel; daar staat-ie dan, Joan Derk, de 226 jaar geleden gestorven Zwollenaar, die met zijn destijds als subversief beschouwde politieke activiteiten aan de wieg stond van de Nederlandse democratie. Links en rechts van hem staan twee allegorische vrouwfiguren, die Vrouwe Justitia en Vrouwe Overijssel uitbeelden, aan zijn voeten rust de Nederlandse leeuw, die in zijn klauwen een bosje pijlen draagt waarmee de Nederlandse provincies zijn bedoeld.

Mij intrigeert de beeldhouwer en samenzweerder Giuseppe Ceracchi

Giuseppe Ceracchi

Hij is-na een rol in Rome- betrokken bij een mislukte aanslag op Napoleon in hartje Parijs.

Een van de acht samenzweerders: Carucchi (Joseph)

In de Koninklijke Bibliotheek berust deze uitgave uit 1909. Daarin blijkt dat hij “er in is geluisd” en dat het feitelijk handelde om een door politiechef Fouche opgezette val, waarmee hij de invloed op de eerste consul (Napoleon) probeerde te verkrijgen.

Ceracchi was hevig teleurgesteld, omdat hij ooit Napoleeon Buonaparte-toen nog onbekend jong officier- had ontzet uit een straatroof. Napoleon,eenmaal aan de macht gekomen,liet hem echter later vallen.Dus rancune bestond er wel bij Ceracchi.

Door een samenloop van omstandigheden hebben de samenzweerders zwaar moeten boeten (met hun leven).

Complot de Police

Weergave van de aanslag die later wel ten uitvoer is gebracht

De helsche machine