Meer dan Personenalarmering

ALERT

Eurocross Assistance

is een alarmcentrale onderdeel van Achmea

… en al sinds 1982 toonaangevend in wereldwijde hulpverlening zoals medische hulp, vervoershulp en ook hulp op het gebied van brand-, storm- of waterschade en personenalarmering. In het tijdschrift ALERT (Alert is het relatieblad  van Eurocross Assistance) lees je  met de regelmaat van de klok een bijdrage van Yvonne Warmerdam over dienstverlening die valt onder Personenalarmering. Yvonne Warmerdam (van huis uit psychologe) is accountmanager van Eurocross en sinds kort in Leiden (voorheen Noordwijk) gestationeerd. In ALERT bericht zij over  deze  verhuizing van Noordwijk naar Leiden, over een nieuwe brochure, de digitalisering van de ‘Meldbank’ en apparatuur, de sprong naar Tsjechië en de groeitrend van domotica.

Personenalarmering
Ik spreek Yvonne Warmerdam  op 26 september 2011 over de dienstverlening van Personenalarmering. Het betreft in totaal 20.000 aansluitingen. Personenalarmering dient twee doelgroepen. Er is de medische indicatie (2/3) en de niet-medische (1/3). Er is wel enige overlap. Bij de geïndiceerde personenalarmering worden cliënten aangemeld via Achmea Zorg of welzijnsorganisaties. Bijvoorbeeld alleenstaande ouderen met valneiging. Maar ook particulieren kunnen zich melden. Er is geen ondersteuning via een website of mail, maar alleen de rechtstreekse dienstverlening via de meldbank.  Wel  wordt langzaamaan meer mogelijk, zoals koppeling aan rookmelders. Inmiddels  is er een mobiel alarmeringssysteem. Dit wordt nog uitgetest want  zoals Yvonne Warmerdam stelt “een voorwaarde is dat het GPS systeem overal moet kunnen worden opgevangen. Zowel in huis als daarbuiten”. Bijvoorbeeld bij de cliënt met dementie , die de weg kwijt dreigt te raken. Er wordt nog steeds gebruikgemaakt van de gewone telefoon, maar ook de mobiel. De medewerkers die zijn verbonden aan Eurocross hebben een speciale affiniteit met  deze dienstverlening. Zij worden intern getraind. Er zijn concurrerende systemen, maar daarbij is het nadeel dat de cliënt bijvoorbeeld een voicemail stem aan de lijn krijgt. Inmiddels is er ook een personenalarmeringssysteem in Tsjechië in gebruik genomen. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Dat komt door  grote cultuurverschillen, maar ook de vergoeding systematiek is  totaal anders.

Regionale krant de Stentor

Toekomst
Ik  vraag hoe de verbinding wordt gemaakt met eHealth en Domotica. De verwachting is dat de komende vijf jaar veel ontwikkelingen zichtbaar zullen worden. Er is technisch heel veel mogelijk en dat gaat steeds sneller. Probleem is ook dat alles wat kan, nog niet meteen vergoed wordt. De Politiek heeft nog geen doorbraak geforceerd. Anderzijds is het wel nodig dat cliënten langer thuis kunnen blijven.