MDS: moet je zien!

Bron: NCRV Dokument 07 februari 2011

Extreme stemmingswisselingen, dan weer heel blij, dan weer zwart somber

In Nederland hebben meer dan 150.000 volwassenen en jongeren last van een manisch depressieve stoornis. Voor mensen met de ziekte is het leven een dagelijkse strijd. Manische depressiviteit wordt vaak niet goed herkend, en familie, huisartsen en de omgeving weten er te weinig vanaf. Zonder de juiste behandeling leidt het vooral bij jongeren vaak tot een zelfmoordpoging.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Jeanne is vijftien als ze in een psychose belandt en moet worden opgenomen in een psychiatrische kliniek. Ze hoort dat ze een manisch depressieve stoornis heeft, en krijgt medicijnen voorgeschreven. De stemmingswisselingen uiten zich in maandenlange depressiviteit, of in perioden van hyper, druk en overdreven vrolijk zijn. Om haar psychische pijn niet te hoeven voelen snijdt Jeanne zich regelmatig in haar armen.

Commentaar: Een indrukwekkende uitzending. Ik heb enorm respect voor dit gezin en voor de openheid. Voor mij persoonlijk -betrokken bij de introductie van zelfcontrole bij Lithiumgebruik (chip) – is in deze chronologische weergave van het ziektebeloop overduidelijk dat Lithium de hoeksteen kan zijn bij de behandeling van deze stemmingsstoornis.