Mannen en mooie vrouwen

 
Mannen zijn geprogrammeerd om naar mooie vrouwen te kijken
 
Wanneer er een aantrekkelijk persoon voorbij loopt, kun je wel eens afgeleid raken… Wetenschappers van de Vrije Universiteit onderzochten dit proces, dat geheel onbewust lijkt te verlopen. Met behulp van EEG-scans bekeken de onderzoekers de elektrofysiologische reacties van het brein, terwijl proefpersonen foto’s van gezichten van aantrekkelijke, onaantrekkelijke en gemiddeld aantrekkelijke personen te zien kregen.In het tijdschrift Social, Cognitive and Affective Neuroscience (SCAN), beschrijven de onderzoekers de verschillende reacties van het brein.Bij alle proefpersonen, zowel de mannen als de vrouwen, reageert het brein meer op de foto’s van de aantrekkelijke èn de onaantrekkelijke gezichten.

Dit gebeurt ongeveer 180 milliseconden nadat het portret getoond wordt.

Volgens de onderzoekers duidt dit erop dat mensen meer moeite doen om niet-gemiddelde gezichten te ‘verwerken’. Direct hierna, tussen 200 en 650 milliseconden, reageerden de breinen van de mannelijke proefpersonen veel meer op de foto’s van de aantrekkelijke vrouwengezichten.

Afbeelding uit publicatie

De onderzoekers halen een evolutionaire theorie aan: mannen zijn zo geprogrammeerd dat ze meer aandacht besteden aan aantrekkelijke vrouwen, omdat deze in de regel gezond en jong zijn – en dus kunnen zorgen voor veel nageslacht.

Vanuit dit evolutionaire perspectief beredeneerd, is het voor vrouwen belangrijk om te letten op ambitieuze mannen met status, die goed voor hen en het nageslacht zullen zorgen – en is het dus minder relevant of deze mannen aantrekkelijk zijn.

Deze studie bewijst dat, in aanvulling op hetgeen eerdere studies suggereren, ons brein er niet alleen op gemaakt is om beelden die op gevaar voor ons voortbestaan duiden (zoals slangen, wapens of boze gezichten) snel te filteren, maar ook dat het brein voorrang verleent aan beelden die juist op mogelijkheden voor ons voortbestaan duiden, zoals evolutionair gezien goede partners