Mahlende

Mahler

Terug van Weggeweest

Koen Vergeer

“Op een avond keerde Gustav Mahler terug in mijn leven”. Zo begint Koen Vergeer zijn boekje Mahler (Wat de muziek mij vertelt). Deze terugkeer heeft een dramatische aanleiding. Maar ook het eerdere “afstand nemen”. Enfin, dat moet u zelf maar lezen. Vervolgens beschrijft de auteur zijn hoogstpersoonlijke emoties (af en toe ‘mahlende’) bij iedere symfonie afzonderlijk. Dat levert 10 hoofdstukken op. De 1e symfonie van Mahler heeft ook voor mij een speciale betekenis. Na mijn scheiding kostte het mij veel moeite om mijn draai te vinden. In 1995 was ik in Amsterdam en  slenterde door de stad en zag dat er een matinee was in het Concertgebouw. In het kader van het Mahlerfestival was er een uitvoering van de eerste symfonie door het Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly. Sindsdien heeft Mahler mij niet meer losgelaten. De interesse geldt ook zijn medische historie (hartklep)  en persoonlijk leven (Alma), resulterend in een ontmoeting in Leiden met de beroemde Freud.

Cover

Eduard van Beinum

Ook in de biografie van Dirigent Eduard van Beinum waarover ik schreef, komt Mahler veelvuldig ter sprake. En natuurlijk ook het Concertgebouw en haar orkest. Onderstaande afbeelding -die ik ontleen aan de Biografie- zou een raadsel kunnen zijn. Wat ziet u hierin en welke is de interpretatie?

Uitvoeringen (Bron: Biografie Eduard van Beinum)

Datavisualisatie

Deze grafiek is een eenvoudige toepassing van datavisualisatie op basis van een beperkt aantal gegevens. Het betreft de verbintenis van Eduard van Beinum aan het Concertgebouw. De periode 1931-1959 (overlijdensjaar Eduard van Beinum) is in drieen verdeeld. In de periode van 1931-1945 (10 jaar) is gemiddeld 2,5x een uitvoering van een compositie van Mahler verzorgd. Van 1945-1959 (13 jaar) meer dan 3x per jaar. In de tweede wereldoorlog (1940-1945) is het stil…De Joodse componist Mahler wordt door de Duitse bezetter niet getolereerd.

Audio

Hier kunt u de 1e symfonie horen.