‘Loodsen als Hospitaal’

Ramstraat

Utrecht

Twee eeuwen terug in de tijd

Hoe vaak ben ik vroeger door de Ramstraat in de Utrechtse wijk ‘Oudwijk‘ gefietst. Vernoemd naar de voormalig burgemeester Philip Ram. Daaraan word ik herinnerd als ik het Gedenkboek 1813 doorblader, deel 4. Honderd jaar geleden (1913) uitgegeven door De Erven F. Bohn en samengesteld door Koolemans Beijnen. In de nacht van 24 op 25 november 1813 wordt de vroegere burgemeester Philip Ram tegelijk met drie anderen door de Fransen ingerekend en weggevoerd, uiteindelijk tot in Parijs. Al met al verblijft hij bijna een jaar in ballingschap.

Gedenkboek 1813

Franse tijd (Bron: Archivalia VORG nr. 546)

Brief fragment

In het Historisch Archief Overijssel  komt Ram weer in beeld. De handtekening van Ram staat onder een brief van 2 kantjes, gericht aan een autoriteit (wie?) kennelijk in antwoord op een verzoek.

Hospitalen

Er wordt in de brief beschreven hoe in Rhenen en Wijk bij Duurstede houten loodsen zijn vervaardigd ten behoeve van Engelsche en Hessische Hospitalen. Restitutie van het voorgeschoten geld heeft echter niet plaatsgevonden. De verplaatsing van het Hospitaal voordat de Loods(en) gereed waren, maakte het nodig met spoed huizen in te richten. Dat geld moet nu ergens vandaan komen en daar gaat de rest van de brief van Ram over…Of het ooit vergoed is??