Liefde in tijden van ….

NVZ

Ziekenhuisinnovaties in tijden van economische crisis

Guus Schrijvers

Deze congrestitel doet mij onwillekeurig denken aan “liefde in tijden van cholera” van Gabriel Garcia Marquez ( hetgeen de kansen voor Ziekenhuisinnovaties precair maakt als we de vergelijking doortrekken).

Rapport

Het programma was echter allesbehalve benepen. Aanleiding tot het congres vormde het rapport dat Guus Schrijvers (Juliuscentrum) namens de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen)  had opgesteld over kansen en bedreigingen voor innovaties in de ziekenhuissector. 

Uitgangspunt

Het uitgangspunt kan verschillen. Guus Schrijvers:  “broek ophouden of hand ophouden”. Dat is de kwestie. Het suggereren van innovaties kan tot twee diametraal tegenover elkaar staande reacties leiden in het huidig tijdsgewricht. “Innovaties alsjeblieft niet, want we hebben een crisis”. Of “Innovaties…alsjeblieft, want we hebben een crisis.

Wat is nodig?

Een oplossing is “tijdelijke toelating” , innovatieduur liever nog 5 dan 3 jaar met een vast percentage van de omzet voor “innovatie”. Dat zijn zo van die zaken die zijn opgetekend volgens Guus. Een opslag van bijvoorbeeld 3% op de kostprijs “voor innovatie”. Zorgverzekeraars zouden daar naar moeten kijken en eventueel op aandringen. Soms zijn DBC’s “protectionistisch”. Dat moet eruit. Liefst geen “big bang”voor innovaties. De deelnemers mogen hun stem uitbrengen (stemkastjes) over de wenselijkheid van “financiele ruimte voor ziekenhuizen”: De zorgaanbieders in het gehoor hebben een volstrekte consensus over deze stelling.