Laserkanon tegen zeepiraten

Piraterij vormt een blijvende bedreiging voor de internationale scheepvaart. Om verschillende redenen zijn overheid en scheepseigenaren terughoudend met de inzet van gewapende beveiliging aan boord. Rederijen zijn daarom voortdurend op zoek naar andere manieren om de piraten te stoppen. De reeds in gebruik zijnde middelen variëren van de inzet van waterkanonnen tot het gebruik van begeleidingsschepen.

De Finse firma LaserSec heeft voor dit soort toepassingen een speciaal ‘laserkanon‘ ontwikkeld, de SeaLase. Dit is een inmiddels beproefd systeem dat o.a. door het Amerikaanse leger wordt gebruikt voor rellenbestrijding in Afghanistan. Dit systeem is in 2009 door de NATO getest en is intussen in gebruik op diverse schepen en superjachten. Het systeem is gemakkelijk te installeren en wordt geleverd met geavanceerde richtmiddelen. Deze zijn gebaseerd op warmtebeeldtechniek en maken gebruik van gyro-stabilisatie en ‘radar tracking’, waardoor de effectiviteit ook op ruwe zee en tegen relatief kleine doelen is gegarandeerd.

Laserkanon

Het SeaLase lasersysteem van LaserSec veroorzaakt alleen een misselijkmakend en afschrikwekkend effect. In voorkomende gevallen veroorzaakt het laserwapen zelfs braakneigingen. Het systeem richt geen blijvende schade aan en vormt zo een uitstekend hulpmiddel om op een effectieve wijze af te schrikken. Het bereik bedraagt maar liefst 4.000 meter.

Laserkanon

De SeaLase valt, in tegenstelling tot andere `non-lethal` wapens – niet onder enige exportrestrictie en is normaal commercieel leverbaar.