Kolff terug in schijnwerpers

‘Think Different’-lijst, geïnspireerd op Steve Jobs

KNAW-president Robbert Dijkgraaf nomineerde Kolff…

… in ‘De Wereld Draait Door’ voor de Nederlandse ‘Think Different’-lijst, geïnspireerd op Steve Jobs. In die lijst van dwarse denkers die de wereld veranderden, vertegenwoordigt hij de uitvinders: Willem Johan Kolff (1911-2009), uitvinder van de kunstnier (1942) en het kunsthart (1957). Kolff  zou in 2011 honderd jaar geworden zijn, daarom verschijnt zaterdag 19 november opnieuw de enige Nederlandse biografie over deze medisch pionier aan wie miljoenen mensen hun leven te danken hebben: Dokter Kolff, kunstenaar in hart en nieren van auteur Herman Broers. Deze geactualiseerde en uitgebreide editie van het boek dat in 2003 voor het eerst verscheen, vertelt het fascinerende levensverhaal van deze gedreven wetenschapper, idealist en verzetsman. Tegelijk met verschijning van het boek opent in het Stedelijk Museum in Kampen een expositie over het pionierswerk van Kolff.

Collectie J.T.A. te Gussinklo

Over het boek

Arts en uitvinder Willem Johan Kolff (1911-2009) wordt mondiaal beschouwd als een van de belangrijkste medische pioniers van de twintigste eeuw. Met zijn kunstmatige nier, gemaakt van worstenvel, rubberslangen, een waterpomp van een T-Ford, aluminium uit een neergeschoten vliegtuig, een naaimachinemotor en een waterbak van een pannenbouwer, redde hij in oorlogstijd als eerste een nierpatiënt het leven. Miljoenen zouden volgen. Kolff bewees met zijn kunstnier (1942), een hart-longmachine (1956) en het kunsthart (1957) dat je organen bij mensen daadwerkelijk kunt vervangen door machines. Hij ontketende een revolutie in de medische wetenschap: techniek inzetten om mensenlevens te redden. Dokter Kolff, kunstenaar in hart en nieren reconstrueert het enerverende levensverhaal van deze boeiende pionier. Een spannende biografie van een arts, uitvinder, verzetsman en idealist die successen kende, maar ook grote offers bracht in zijn levenslange strijd om mensen op het randje van de dood terug te brengen naar een vreugdevol en menswaardig bestaan.

Over de auteur

Herman Broers (1970) ontmoette Kolff voor het eerst in 1999 als verslaggever, toen de arts terug was in Nederland om het Stadsziekenhuisgebouw in Kampen voor sloop te behoeden. Broers besloot zich in het leven van Kolff te verdiepen. Hij zocht hem op in de VS, waar hij sinds 1950 woonde, interviewde familieleden, vrienden, collega’s, bewonderaars en critici. Zijn boek Dokter Kolff, kunstenaar in hart en nieren verscheen in 2003 bij Mets & Schilt (Amsterdam), in 2007 verscheen het als Inventor for Life in het Engels bij B&Vmedia. In 2010 schreef Broers het boek Blauw Haar, het mirakel van academiestad Kampen over de snelle opkomst en ondergang van het studentenklimaat in die stad in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Blauw Haar werd genomineerd voor Overijssels Boek van het Jaar 2010. Voor de nieuwe uitgave van Dokter Kolff reisde Broers in 2011 opnieuw naar de VS voor aanvullende research en interviews.

Presentatie en expositie

In de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum in Kampen (www.stedelijkmuseumkampen.nl) zal auteur Herman Broers op zaterdag 19 november om 14.30 uur de eerste twee exemplaren aanbieden aan algemeen directeur van de Nierstichting Tom Oostrom en voorzitter van de Willem Kolff Stichting John Jacobze. Daarna opent Tom Oostrom de expositie Kolff Kunstnier Kampen in het museum. De expositie is tot 15 januari 2012 te zien.

Dokter Kolff, kunstenaar in hart en nieren
Auteur: Herman Broers Uitgever: B&Vmedia, Kampen
paperback, 352 pag., 50 ill., winkelprijs: 19.95
ISBN: 9789078430063 NUR: 681
Voor het eerst verschenen in november 2003, nu geactualiseerd, uitgebreid en opnieuw geïllustreerd
Verkrijgbaar via www.dokterkolff.nl en de reguliere boekhandel