We werden te duur

Loet Manassen

Een kwestie van prijs..

voormalige Knopenfabriek Nijkerk

Loet Manassen kan het kernachtig verwoorden: “We werden gewoon te duur”. De Oud-directeur van de voormalige Knopenfabriek Nijkerk spreek ik in zijn woning in de Anna Pauwlonalaan te Amersfoort<. Aan deze laan is hij verknocht want zijn ouders woonden er ook al. Op onderstaande foto is een schilderij aan de wand met zijn vorige huis te zien.

Noodsituatie

Loet heeft zijn juridische studie na de oorlog al snel moeten onderbreken om in het bedrijf in te springen. Dat kwam omdat zijn vader plotseling ziek werd. Samen met zijn moeder heeft hij de Knopenfabriek Nijkerk tot bloei weten te brengen met relaties in vele landen.

Brand

De uitslaande brand in 1956 staat nog in zijn geheugen gegrift. Het was ijzig koud. Martha Manassen was juist bevallen. De moeder van Loet heeft zich beijverd met de herbouw. Bovenstaand krantenbericht toont Loet Manassen bij de officiele heropening van de Knopenfabriek Nijkerk. Met de brand is ook het archief verloren gegaan.

Trendsetter

Het tweemaal per jaar tonen van een nieuwe collectie was steeds weer een grote inspanning. In zekere zin was de Knopenfabriek Nijkerk daarmee steeds meer trendsetter omdat ze een goede naam hadden opgebouwd. De knoop als massaprodukt is niet meer het “modeprodukt” dat het eertijds was.Het verwondert nog steeds dat de Knopenindustrietak praktisch verdwenen is uit Nederland.