Alexander Klöpping

Innoveren

Infosecurity Utrecht

Voordracht Alexander Klöpping

31 oktober 2012

Een stampvolle Irenezaal. Alexander kreeg opleiding voor nieuwe media in Amsterdam. Interesse voor de iPad toen anderen dat niet hadden. Zijn baas enige tijd Jort Kelder. Later te maken met André van Duin. Uit China importeerde hij buikspiertrainingsapparaat. Werkte met programmeurs uit de Oekraïne. Interesse voor leren op afstand. Alle colleges zichtbaar maken via Universiteit van Nederland. Een stortvloed aan feiten.

Terug naar 1967

Er waren al verwachtingen van e-commerce. Filmpje laat dat zien. De toekomst van Nederland wordt op korte termijn beïnvloed door alle ontwikkelingen. Consequenties voor de maatschappij. Zie 3D printen (Makerbot). Het hoesje van de smartphone wordt nu in China gemaakt voor een (1)€ en hier verkocht voor ruim € 40. Straks maak je dat met de 3D printen zelf. Wat zijn de consequenties? In China minder productiviteit. Minder interesse voor transport. Onlangs conferentie van UPS en Fedex over dit fenomeen. Veelzeggend. Dadelijk: van wie is het intellectueel eigendom? Wetgeving! Als straks de 3D printers nog maar € 100 kosten, komen ze beschikbaar voor kinderen. Stel dat die zaken zelf gaan doorsturen en zelf maken. Dat vind ik zo gaaf, herhaalt Alexander Klöpping. De laatste vijf jaar zijn zaken fundamenteel veranderd. Denk aan het webwinkelen. Laatst was Alexander bij een bijeenkomst van internet winkeliers onder de 18 jaar. Een volle zaal! Hamvraag: hoe ga jij om met het combineren van werk en school? De techniek is zeer toegankelijk geworden. Met APPS worden miljarden verdiend. Jongens van onder de 14 jaar verdienen hiermee. Effect op democratisering. Kijk eens naar  Techshop (USA). Voor telt $ 50 per maand mag je daar gebruik van maken. Recent maakte een inklapbare kano. Een gozer een koffer van bamboe en verkochten anderhalf miljoen van.. Geen ingewikkelde bedrijfsvoering. Er hangt een rode telefoon aan de wand die rechtstreeks verbindt met het patentbureau.

Disruptie

in Silicon Valley veel initiatieven. Verifone maakt sinds jaar en dag creditcard terminals. Ondernemers haten ze. Nu is er Square. Gratis! Alleen commissie transactie. Het bedrijf heeft 20.000% omzetgroei. Plug. Data verzamelen belangrijk. Aankoopgedrag. Starbucks investeerde. Straks in alle winkels. Kassa weet dat je daar komt. Zorg dat je gedrag aanpast. Aanbod gratis muffin.

Data analyse

De Taximarkt is een markt die erom vraagt om omvergeworpen te worden. Wat vandaag in Amsterdam gelanceerd. Uber (Ubercab). Ook voor de gemeente prima. Aan het eind van de rit worden zowel klant als chauffeur om een oordeel gevraagd. Misschien een sterk koppel aan een ster wordt humoristisch opgemerkt? Of anders ontslag! De data maakt het ook mogelijk om te kijken waar taxi’s nodig zijn op een bepaald moment. In SanFrancisco wordt de prijs bepaald door het marktprincipe. Hoge prijs als het druk is. Opnieuw leidt succes tot verbetering. Eerst zetten traditionele partijen zich af en blokkeren. Dat is een basis reactie. Later gaan ze om. Programmeurs zijn goud waard. Een voorbeeld:.honderd miljoen bod van Google. Twitter is inmiddels 10 miljard waard. De netwerkgeneratie!!  Belang van data. Het belang van data is groot voor veel bedrijven. Begon met Amazon.com. Als basis het zoekgedrag. Los Angeles prijs parkeerplaats afhankelijk van de drukte. Reissites: Prijs wordt aangepast aan type computer. Een eigenaar van Apple betaalt 20-30% meer. Hiermee wordt geëxperimenteerd. Browser herkent de PC…stroom van kritiek. Alles op basis van cookies. Algoritmes. Gedrag aanpassen. Reclames worden gepersonifieerd. Decoder voor de televisie. General Motors past zo de reclame aan. Wat voor type persoon? Achtergrond bekend! Aanpassen aan het weertype. Reclame op maat. Technisch nog lastig maar het komt eraan. Denk aan Google Flu Trends (Google.org). Vicks koortsthermometer reclame. Deze weet zelfs of de eigenaar van de mobiele telefoon een man of vrouw is. Niet op basis van een vinkje, maar op basis van eerder gedrag op de telefoon. “Internet is steeds meer een jas, die om je heen past”, aldus Alexander Klöpping. Zo wordt ook zoeknieuws resultaat aangepast op gedrag. Positief/ negatief Obama. Nu al weet het systeem of jij met een JAGUAR door een dier of een auto bedoelt. Of met een APPEL,  fruit of de betreffende computer. “Zo gaan we wel door een wc rolletje naar internet kijken”, aldus Alexander.. Op basis van likes worden profielen gemaakt. CBS heeft 200 miljoen betaald voor muziek. Dat gaat natuurlijk een keer terugverdiend worden. Straks kiezen voor jazz en krijgt uiteraard CBS registraties.

Wanneer relatie verbroken? Timing….

Beurs en Relaties

Weet je dat 60% van de beurstransacties/ aandelenhandel geschiedt via een algoritme?  Beter resultaat met algoritmes. Consequenties voor eventuele infrastructuur. Daarin wordt geïnvesteerd. Zijn de kabels wel even lang? Het gaat om fracties van millisecondes. Kabels korter maken? Afstand Chicago naar New York. ATT 14,5 milliseconde. Inmiddels 13,1. Vervolgens 9 en later 8,5 milliseconde. Dit alles om de algoritmes te plezieren. Data veel geld waard. Zie bovenstaande grafiek bij dataminen waarbij blijkt (door analyse van 10.000 casus) op welke tijden relaties meestal worden uitgemaakt. Bepaalde pieken, maar ook dalen op de kerst. Heden 40% van internetgebruik door jongeren onder de 25 jaar. Iedere dag nieuwe verbindingen. Afrika en Azië groeien enorm. KPN had eerst enorme bezwaren tegen WhatsUp. Het bekende patroon. Zoals ook bij de muziekindustrie. Technologie haalt alles in. DVD en telefoonboek achterhaald. Er wordt tegen de klippen op geprogrammeerd. Dinosauriër probeert gebied te beschermen. Alternatieven zijn kansrijk. “Nerds dat zijn wij. Creatief zijn met elkaar. Blij dat ik nu leef!” Quotes van Alexander..