Kieskompas exportproduct.

Kieskompas

Zeer succesvol

Bijna vier miljoen bezoekers op Kieskompas Canada

Opmerkelijk bericht.Het Kieskompas  is ontwikkeld door dagblad Trouw en de Vrije Universiteit (Amsterdam) en  sinds 2007  als onderneming aktief. Zeg maar een PPS (Publiek-Private Samenwerking). Het Kieskompas in Canada is 3,8 miljoen keer bezocht. Daarmee is dit qua bezoekersaantallen het meest succesvolle Kieskompas ooit. Kieskompas ontwikkelde de Canadese versie speciaal voor de CBC, de nationale Canadese omroep, in samenwerking met vier Canadese universiteiten. Bij de berichtgeving over de Canadese parlementsverkiezingen, die eergisteren plaatsvonden, hebben de analyses van Kieskompas (Vote Compass Canada) een grote rol gespeeld.

Maatwerk

Canadese kiezers konden voor de eerste keer gebruik maken van een speciaal voor hun land op maat gemaakt Kieskompas, en hebben dit massaal gedaan. Op basis van 30 helder geformuleerde stellingen over de belangrijkste verkiezingsthema’s werden gebruikers in het Canadese politieke landschap geplaatst, waarna zij alle partijstandpunten gedetailleerd konden doornemen.Het politieke landschap in Canada bleek zeer gepolariseerd. En de twee partijen met de meest uitgesproken positie op links en op rechts wonnen flink. Met het succes van Vote Compass Canada is een belangrijke stap gezet in de verdere internationale groei van Kieskompas. Op dit moment ontwikkelt Kieskompas een stemhulp voor de parlementsverkiezingen in Turkije, die half mei zal worden gelanceerd.
Ook zal Kieskompas – net als vier jaar geleden – een website ontwikkelen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen die al tijdens de voorverkiezingen door miljoenen Amerikanen kan worden gebruikt.

Prof.Jos van den Broek

 

Kieskompas en (begrijpelijke) beeldtaal

Jos van den Broek verzorgde onlangs een lezing over (begrijpelijke) beeldtaal. Niet alleen bericht hij over verwarring die kan ontstaan door de bewijzering van openbare instellingen (bij het zien van de afbeelding wil 20% van de rolstoelgebruikers naar rechts). Ook werd het Kieskompas ten voorbeeld gesteld.

Verbeteringen

Het Kieskompas was aanvankelijk visueel niet goed. Een cartoon (over de gekozen burgemeester) toonde een aantal mannetjes die een briefje van achteren naar voren doorgeven. Op de andere cartoon drie mannetjes waarvan de middelste op een verhoging staat.  Kennelijk de keuze tussen getrapte of rechtstreekse verkiezing van de burgemeester. Moeilijk te doorgronden.Jos van den Broek heeft gesproken met de ontwerpers. Sindsdien ( bij Provinciale Staten verkiezingen) is vervolgens andere beeldtaal gebruikt, die ook uitgetest is bij Laaggeletterden.