Kauwen tegen dementie

Voedselbeleid

Verpleeghuizen

Onderzoek naar dementie

Mensen met een verminderde kauwfunctie hebben een grotere kans om te overlijden, gehandicapt te worden – en ook om dementie te ontwikkelen. Met name voor ouderen is het daarom van groot belang dat ze zo lang mogelijk goed op hun eten kunnen kauwen zo concludeert Roxane Weijenberg van de afdeling Klinische Neuropsychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam in het tijdschrift Neuroscience and Biobehavioral Reviews.

Lunch

Literatuuronderzoek

De promovenda bestudeerde vele verschillende internationale studies naar dieren en naar mensen en trok daaruit deze conclusies: “Bij sommige studies met muizen werden de tanden uitgetrokken, waarna de dieren gemalen voedsel kregen. Je zag dan dat zowel de geheugenfunctie als de gezondheid van de hersenen achteruit ging.” In studies bij mensen werden vergelijkbare resultaten gevonden.

Consequenties

Deze conclusies zijn onder andere van belang voor het voedselbeleid in verpleeghuizen. “Wat je vaak ziet is dat al het eten wordt vermalen. Soms omdat dat makkelijker is, maar soms ook omdat de maaltijd gewoon niet anders wordt aangeleverd. Als er slikproblemen zijn is gemalen eten de juiste keuze, maar wanneer er geen medische noodzaak is, is het beter om gewoon goed te kauwen”.