Jan Taco: kritische vakgenoot, maar ook een warme, dynamische en intelligente man

Verbaasd was ik, toen ik op Linkedin een connectie-aanvraag kreeg van Jan Taco te Gussinklo. Wie was dat ? De verbazing werd groter toen ik las dat het een internist was die ook nog  wetenschapsjournalistiek  bedreef. Ik heb de connectie geaccepteerd en na bedanken voor mijn acceptatie, kreeg ik het volgende bericht :

“I am interested in your Hemoclear experiences, convalescent plasma. Besides that I am a former MD, may I suggest a conversation with you?”

Ik dacht, O, er zijn ook nog meer vakmensen, en een Nederlandse internist dus, geïnteresseerd in convalescent plasma, heel bijzonder! Ik hoopte ook dat het geen voorbijgaande, oppervlakkige interesse was.

Maar integendeel: we hadden onze eerste zoomafspraak op 30 oktober 2020, samen met nog drie andere collega’s uit het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo. Het werd inderdaad zoals ik hoopte een echte interesse in de ontwikkeling en het gebruik van convalescent plasma en het Hemoclear-filter.

Ook hadden we nog veel meer uitwisselingen, van informatie over Covid -19, ontwikkelingen en vaccins, foto s en hoogtepunten uit Suriname. Suriname had Jan Taco’s warme aandacht; het geeft altijd een goed gevoel als onderzoek in een ontwikkelingsland ondersteund wordt vanuit het buitenland, zoals vanuit Nederland dus.

Ik vond het bijzonder om hem later te mogen ontmoeten, op 30 augustus 2021 in Zwolle. Wat een warme, dynamische en intelligente man! Wij hadden een aangenaam en kritisch interview. Ik voelde mij zeer vereerd om hem te mogen ontmoeten en spreken. Ik denk dat Jan Taco een vooruitziende blik had, want met deze innovatie hebben we niet alleen Covidpatiënten kunnen behandelen, maar nu ook patiënten met een andere ziektebeeld. Deze patiënten hadden eerder weinig of geen behandelingsopties of perspectief.

Zo hebben we ook onze collega Karisma Gopal kunnen helpen, IC Verpleegkundige van het AZP. Zij was helaas ook zelf met Covid-19 besmet, maar kon gelukkig dankzij convalescent plasma als add-up therapie worden geholpen en vlot herstellen. Zij heeft zelfs ook haar come-back in het IC-team kunnen maken! Ik heb mooie herinneringen aan Jan Taco, en ik ben dankbaar dat ik hem ook heb mogen kennen.

 

Naschrift Redactie

Bijdrage van Rosita Bihariesingh- Sanchit, Cardio-Anesthesioloog bij het Academisch ziekenhuis Paramaribo (AZP), tijdens het interview met Sun Web TV, over de nominatie voor de Jan Taco te Gussinklo prijs, tijdens het Data Driven Healthcare event

De foto’s in het midden geven de inzet van de Hemoclear bloedplasma innovatie weer, in de Intensive Care van het AZP. Deze foto’s en de hoofdfoto zijn screenshots uit het bovengenoemde informatieve interview van Sun Web TV.

Stralend van trots en het gevoel van erkenning kon Rosita op woensdag 24 mei namens het AZP de 1e prijs in de wacht slepen. Ook hieraan heeft Sun Web TV aandacht gegeven met een mooie compilatievideo.