Jan Taco: belangenverstrengelaar

De telefoon gaat. “Ja hallo, hier Jan Taco. Ik zie dat jullie een project over 3D-printen op je site hebben staan. We moeten even praten.”

Zo begon mijn kennismaking met Jan Taco. Met de naïeve gedachte de wetenschappelijke wereld iets ‘leaner’ te maken werkte ik aan een platform om kleinschalige wetenschapsprojecten te crowd-funden: Flintwave. Eén van die projecten was het printen van oren voor mensen die één oor kwijt waren geraakt door een ongeluk. Ernst Jan Bos was toen als PhD-student verbonden aan het VUmc en hij wilde zijn onderzoek combineren met het regenereren van kraakbeen. De 3D-printer speelde daarin een belangrijke rol.

Via Flintwave wilden we de benodigde kosten van de 3D-printer financieren. Jan Taco kwam hiervoor als geroepen! Hij belde mij dus en gaf aan dat het wellicht slimmer was om contact te zoeken met het Polymere Science Park in zijn woonplaats Zwolle. Jan Taco dus als de ‘belangenverstrengelaar’! Dit omdat hij als geen ander wist te verbinden. Als een wervelwind toerde hij door het land. om zijn eigen interesses na te jagen, met als prachtige bijvangst dat hij anderen volop liet delen. Uiteindelijk is de 3D-printer er niet gekomen. Toch werd het succesvol. Door de connecties van Jan Taco werd het project veelzijdiger, diepgaander en rijker dan we ooit hadden gedacht. Mede daardoor met als resultaat dat de Nederlandse Brandwondenstichting een groot deel van het onderzoek heeft gefinancierd. Er is in totaal meer dan EUR 28.000 opgehaald!

Zie meer informatie in deze video over het ‘Flintwave’- project:

Naschrift redactie

Bijdrage van Klaas Jan Bolt, onderzoeker en ondernemer.