Insuline en de KB

Koninklijke Bibliotheek

DigitalisatieOpgelet liefhebbers!

Voor de liefhebbers van (medische) geschiedenis is een prachtige tijd aangebroken. De Koninklijke Bibliotheek heeft zeer veel kranten gedigitaliseerd en openbaar gemaakt. Ook is er de website Geheugen van Nederland met “Erfgoed van de oorlog”. Ik vind het aardig u te laten zien hoe mij dat weer geinspireerd heeft.

Insuline

De Zoekterm Insuline is ingevoerd in het krantenbestand van de Koninklijke Bibliotheek. Zowel in de 20e als de 19e eeuw zijn er hits! He, dat is vreemd: Banting en Best hebben immers pas in de 20e eeuw de Insuline ontdekt! Het blijkt echter te gaan om Insulinde (eenmaal foutief gespeld als Insuline). Vermoedelijk is de OCD daaraan debet? Het kopje  “Scheepstijdingen” geeft al aan waar het over gaat: het betreft een schip met die naam:

Algemeen Handelsblad 1884

Multatuli

Ook in het archief van de 20e eeuw speelt ons dit parten. Insulinde is ook de naam die Multatuli aan Nederlands-Indie gaf. Maar dan verschijnt er op 22 november 1922 een interessant bericht in de NRC.”Een geneesmiddel met de naam Insuline”:

Ontdekking Insuline

Een bericht in Het Vaderland: Insuline_23_12_1922

Insuline

Explosief

Daarna gaat het hard. de zoekterm Insuline krijgt snel  meer hits: In 1922: 6x In 1923: 83x

Hits Insuline

WW2

Een boeiende periode is ook de Tweede Wereldoorlog als Organon een boekje uitgeeft hoe te handelen in tijden van schaarste.

Insuline besparing