Ingezonden

Cicero

LUMC

Magazine februari 2012, Kort nieuws pagina 7 ,Ingezonden brief (bron Cicero LUMC)

“Leven er enge beestjes op de toetsenborden waarop de artikelen in dit blad getypt zijn? Cicero zocht het uit”

Humor?

Wellicht was de desbetreffende bijdrage bedoeld als humoristische uitsmijter van 2011, maar lezers blijken het zeer serieus te hebben opgevat. Cicero blijkt een gezaghebbend blad en dat noopt tot een nadere reactie.

Twitter

Op 4 januari 2012 vond via Tweets de volgende gedachtenwisseling plaats tussen mij en een huisarts (letterlijke weergave):

Tweet : Ik zoek een paar huisartsen en apothekers met iPhone of iPAD2 die even een app mee willen testen, wie durft; ?? 08. 53 uur: Ik zou ook wel eens willen dat ze een bacteriekweek afnemen van het touchscreen 09.35 uur: Bacteriekweek van touchscreen zal erg positief zijn! Echter met volledig irrelevante bacterieen 09.50 uur: Durf ik te betwijfelen (uiteraard de ‘setting’ mede- bepalend) 09.54 uur: zie artikel Cicero van LUMC ow.ly/8hAlW 10.25 uur: Aha. Maar dat is volstrekt onwetenschappelijk bewering. Daarover is laatste woord nog niet gezegd. Niet jou aan te rekenen : ) 10.43 uur: sowieso is het belangrijk Waar de iPad gebruikt wordt… In huisartsenpraktijk zijn er andere hygiëne regels dan op de IC 10.50 uur: Mee eens. Alhoewel resistentie overal is (WIP). Proof of the pudding?? 11.07 uur: resistentie bacteriën wordt minder relevant bij heel veel kolonisatie door “normale” bacteriën….

Cicero, LUMC

Hygiëne

Hygiëne speelt in de zorgsector een cruciale rol en er is dus wel degelijk aanleiding om bezorgd te zijn over de mogelijke contactoverdracht via devices die thans op grote schaal worden geïntroduceerd, zeker nu deze sector in toenemende mate worstelt met multiresistente micro-organismen. Het pilotexperiment met het toetsenbord van een Cicero-redacteur (n=1) verdient navolging met een degelijk opgezet wetenschappelijk onderzoek, waarbij naast toetsenborden ook smartphones en tablets moeten worden betrokken. Wie pakt dat op?