Hypercholesterolemie: 95 genlocaties

Risico hoog cholesterol bepaald door 95 genlocaties                                                     Zie ook: doi:10.1038/nature09270
 
Dat een verhoogd cholesterolgehalte erfelijk is bepaald, is al langer bekend.Een internationaal team van onderzoekers, waaronder onderzoekers van de Vrije Universiteit, concludeert nu dat er tenminste 95 genetische varianten zijn die deze erfelijkheid voor een deel verklaren. De onderzoekers publiceren dit op 5 augustus in het tijdschrift Nature.

Ook elders wordt hierover gepubliceerd zoals in GEN

Zij voerden grootschalig genetisch onderzoek uit naar verschillende soorten lipiden (o.a. cholesterol). Deze lipiden zijn de belangrijkste risicofactoren van coronaire hartziekten.

Bij coronaire hartziekten zijn de kransslagaderen vernauwd ( atherosclerose). Deze aandoening kan ernstige gevolgen hebben.

De onderzoekers bekeken het genetisch materiaal van meer dan 100.000 Europeanen en vonden 95 genlocaties die verband houden met een verhoogd cholesterolgehalte.

Deze bevindingen zorgen ervoor dat in de toekomst gezondheidsproblemen als coronaire hartziekten gerichter behandeld of mogelijk zelfs voorkomen kunnen worden.

Het artikel Biological, Clinical, and Population Relevance of 95 Loci Mapped for Serum Lipid Concentrations is terug te vinden op de website van Nature.

Zie ook : doi:10.1038/nature09270