Wetenschappelijke Zorgen Wetenschappers

Cafeïne voor de geest

Brilliant Boek

Wetenschappers onthullen waar ze wakker van liggen

Volgens de achterflap stelt John Brockman (oprichter van edge.org) jaarlijks een vraag aan een selectie van de meest interessante wetenschappers, auteurs en kunstenaars ter wereld. Afgelopen jaar (2013) was de vraag: “waar maak je je om wetenschappelijke redenen zorgen om, wat nog niet op de populaire radar staat? “. De recensies zijn goed (de Volkskrant: “een schatkamer aan ideeën en observaties”). In totaal betreft het 153 reacties in een handzaam boek dat 487 pagina’s telt (uitgegeven door MAVEN Publishing). Dit is een boek om op het nachtkastje te leggen. Een paar opmerkelijke constateringen met opmerkelijke actualiteit.

Poetin

Steven Pinker bespreekt “de reële risicofactoren voor oorlog “. Op pagina 25 quote: “misschien zal Poetin op latere leeftijd in zijn streven naar historische onsterfelijkheid het grote Rusland in ere willen herstellen door een of twee voormalige Sovjet republieken in te lijven “.

Cover

Achterkamertjes

Inkapseling wordt besproken door Charles Seife:  Pagina 55 (quote): Er bestaat net zo goed ingekapselde journalistiek als ingekapselde toezicht.

Facebook

Marcel Kinsbourne: Sociale media: hoe meer samen, hoe meer alleen. Op pagina 105 (quote): fysiek en mentaal meegevoerd worden met anderen heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Als we die laten verzwakken, of zelfs helemaal opgegeven, dan vrees ik dat mensen steeds eenzamer worden, ook al stijgt hun aantal  ‘vrienden’.

Geschiedenis

Noga Ahrika heeft een fraaie bijdrage onder de titel Heden-Isme. Quote Pagina 434: …er is een oplossing: integreer het geschiedenisonderwijs in alle vakken uit het lesprogramma, en zet daarbij alle digitaal of andere hulpmiddelen in om langzaam lezen en gebruik van oude bronnen weer te bevorderen. Als dat niet gebeurt, zijn we veroordeeld tot een leven zonder perspectief, verstoken van de wijsheid en ervaring die als bouwstenen kunnen dienen voor de toekomst, en zijn we door de arrogantie van ons heden-isme beperkt tot het herhalen van de geschiedenis zonder het zelf te merken.

Verrassend

Het is maar een persoonlijke selectie. Het moge duidelijk zijn dat dit boek  keer op keer verrast. Een aanrader!