Homepage geen zoekplaatje meer

De letter F

In de afgelopen jaren is mij veel duidelijk geworden over de wijze waarop interactie website-bezoeker geschiedt. Een van de aandachtspunten is de wijze waarop de bezoeker de Homepage doorzoekt. Zeg maar de Usability. Het leespatroon neemt de vorm aan van een letter F. Dat kun je met geavanceerder technieken (zie facereader of speciale bril op deze foto) vaststellen. Maar ook de gewone observatie van een persoon die je iets laat opzoeken via de eigen PC op jouw website , terwijl je daar naast zit, is instructief. Althans dat denk ik.

Zo ziet mijnHomepage er uit voor 2 maart 2011:

Zo ziet mijn Homepage er uit na 2 maart 2011:

Zie je het verschil?

Het zoekschermpje is meer naar boven verplaatst

Mijn hypothese is dat de website nu meer en vaker wordt doorzocht aan de hand van zoektermen.Wat bleek namelijk bij mijn observatie? De persoon achter het beeldscherm begon na het opgeven van een zoekterm te vaak te aarzelen en week uit naar Google.  Zelfs moest ik soms het zoekschermpje zelf aanwijzen. Kortom, het valt links onderaan mogelijk minder goed op. De praktijk (ondermeer “site stats”) zal uitwijzen of dit beter werkt.