Twee Hitler zegels op de sluiting van de enveloppe. Een symbolische betekenis

Dat zegt mijn intuïtie

Het zijn allebei zegels van de Führer Adolf Hitler. Op de sluitzijde van de enveloppe geplakt. Naast elkaar. De enveloppe is gedateerd 1942.  Zeker komt mijn waakzaamheid voort uit het feit dat ze allebei Hitler tonen. Het zijn niet alleen maar een soort sluitzegels. Voor dat portretrecht kreeg Hitler flink uitbetaald trouwens. De enveloppe heeft een watermerk. De inhoud ontbreekt. Ook deze keer kom ik dit poststuk op het spoor dankzij Veilinghuis “de Voorstraat” in Zwolle.

Postzegeltaal
Het zijn twee verschillende nominaties. Waarde 3 en 6 Pfennig (Michel 782, 785). Dat terwijl er een royale frankering is gebruikt aan de voorzijde. De enveloppe is gedateerd in  1942. Is er postzegeltaal gebruikt? Het zou kunnen. In dat geval zou het de boodschap hooguit kunnen zijn dat het tijd weer om elkaar weer eens te ontmoeten. Het gebruik van dit systeem is in het vergeethoek terechtgekomen, alhoewel journalist Tim Krabbé in 2004 er nog een boekje aan heeft gewijd. Ik denk eerder dat deze Hitler zegels getuigen van een lotsverbondheid, gedeelde idealen e.d.

Lotsverbondheid
Ook de adressen en de afzender zetten mij op scherp. En terecht zoals nu blijkt. De afzender schrijft de betreffende brief -waarvan de inhoud dus ontbreekt- vanuit het door Duitsland geannexeerd Polen (Deutsches Reich). De geadresseerde is medicus in een instelling in Duitsland. Via een zoekactie op Google kom ik op het spoor van de zoon van de afzender. Die loopt werkelijk helemaal leeg als ik hem tenslotte via een livestream ontmoet. Inmiddels heb ik hem de enveloppe ook naar toegestuurd hem. Zowel afzender als geadresseerde zijn familie van elkaar. Allebei hebben het nodige op hun kerfstok wat betreft misdaden tegen de menselijkheid. De zoon van de afzender is pijnlijk geraakt, maar heeft zijn hele leven hiernaar onderzoek gedaan en wil dat wij dit weten en waakzaam zijn en blijven.

Filatelie
Er zijn geen postzegels gebruikt van het Generaal Gouvernement, de benaming van een groot deel van het door Duitsland in 1939 bezette Polen. In de Michel catalogus (Deutschland-Spezial 2015) wordt aangegeven dat maar een bepaald aantal districten vanaf 1 augustus 1941 deze ‘General-Gouvernement Marken’ gebruikten. Vandaar?

Links
https://sammeln-spezial.de/geheime-briefmarkensprache/
https://hobby-en-overige.infonu.nl/diversen/134660-postkaarten-postzegeltaal-of-geheimtaal-met-postzegels.html
https://www.marktplaats.nl/a/postzegels-en-munten/postzegels-nederland/m1633195624-prestigeboekje-2004-postzegeltaal-door-tim-krabbe.html
https://devoorstraat.nl/