Historisch Paardenkerkhof

Unieke Vondst

Juni 2010 was ik er bij

Borgharen, onder de rook van Maastricht

De ontsluiting van een historisch paardenkerkhof bij Maastricht. Inmiddels is er aanleiding om dit bericht te actualiseren.

De auteur rechts op de foto

Datering?

Eerst slaan we Brassey’s Battles van John Laffin er op na.

Is het uit de de belegering van Maastricht door de Spanjaarden (1579) waarbij een garnizoen van 2200 man maar liefst 20.000 Spanjaarden lange tijd buiten de poort wisten te houden (leidend tot het sneuvelen van 4760 aanvallers). Uiteindelijk hebben de belegeraars de stad ingenomen en 8000 burgers vermoord.

Opgraving

Is het de belegering van Maastricht door een Franse troepenmacht onder de beroemde Vauban (1673) met al na 13 dagen een inname.

Situatieschets

Of de belegering en inname van Maastricht dat  verdedigd werd door een troepenmacht van meerdere nationaliteiten (1748) door de Fransen?

Plattegrond omgeving

Frits Laarman , tijdelijk gedetacheerd bij de opgraving vanuit de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed te Amersfoort, weet dat het om Franse hengsten gaat. De teller staat op 69 paarden. Volstrekt uniek. Frits Laarman ( Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) attendeert mij op het bestaan van een prachtige foto die met een Heliumbalon van 150 meter hoogte is gemaakt van de opgravingssite door Ralph Faun.

Inmiddels is een van de paarden in een vitrine te Leiden te bezichtigen

in het Rijksmuseum van Oudheden.

bron: RMO Leiden

Video 2012