Het menselijk genie: correctie

Charles Murray

Voor iedereen die iets met de toepassing van grafieken heeft ligt er thans bij de onvolprezen De Slegte een dikke pil uit 2003 van 755 pagina’s. “Het menselijk genie” van Charles Murray in een Nederlandse vertaling van “Human Accomplishment“. Murray heeft een dappere poging gedaan kunst en cultuur te kwantificeren en trends aan te geven. In de inleiding zegt hij “Ik heb mij afgevraagd waarop Homo sapiens,niet individueel,maar als soort,met recht trots kan zijn. Het resultaat van die zoektocht is zeer opmerkelijk.

Ik betrap de auteur op een veelgemaakte fout:

Willem Kolff

VS

In een lijst “Centrale ontdekkingen in de Geneeskunde”staat onder het jaar 1943  “Willem Kolff vindt de nierdialysemachine uit” en wordt daarbij aan de VS toebedacht.ONJUIST!

Herman Broers

In “Inventor for Life” by Herman Broers, The Story of W.J.Kolff (ISBN-10:90-78430-01-X) it is told (page 61) how in the winter of 1942-1943 actually the first dialysis takes place in Hospital “De Engelenbergstichting”,Kampen,The Netherlands. In 1950 Kolff indeed emigrates to the VS, where he will be famous once more for his work on artificial organs. Kolff dies in 2009, 97 years old.