Bosch Buddy

eHealth

Health Buddy

Mijn favoriet

Vanaf het allereerste moment was ik (als medicus) uitermate gecharmeerd van de Health Buddy. Een systeem dat letterlijk en figuurlijk de dialoog aangaat met de client/patient. Via een aantal goed doordachte vragen over de actuele gezondheidstoestand. Vragen die ontwikkeld zijn samen met professionals, zoals een Diabetes- of Hartfalenverpleegkundige. Want patienten met een chronische aandoening vormen een duidelijke doelgroep voor deze toepassing van eHealth.

Advies genegeerd

Mijn advies als medisch professional was destijds: Kies de Health Buddy en niet het Motiva systeem van Philips. De Health Buddy lag straatlengten voor en was eigenlijk al een eHealth 2.0 toepassing toen we die term helemaal nog niet kenden! Als eHealth adept had ik trouwens ook andere serieuze bezwaren tegen het systeem van Philips.

Stoplichten

De verkregen antwoorden kunnen worden afgezet tegen de medische gegevens die bekend zijn en het kennisniveau van betrokkene . Degene “aan de andere kant” kan via een soort stoplichten op een dashboard zien hoe de vlag er  bij staat en besluiten tot actie. Actie als het ophogen van medicijnen , een huisbezoek of compliment. Gegevens (zoals gewicht of bloedsuiker) kunnen via de techniek ook rechtstreeks worden doorgegeven aan de behandelaars.

Verbetering

De gebruikte apparatuur is natuurlijk in de jaren dat het systeem operationeel is, verder verbeterd en modulair. In wezen gaat het er om of het geaccepteerd wordt als goede zorg en dat blijkt het geval te zijn.. Motiva blijft naar mijn smaak nog steeds achter, ook al  groeien de systemen naar elkaar toe.

Tot mijn niet geringe verrassing vernam ik al weer enige tijd geleden dat het bedrijf en intellectueel eigendom (ontwikkeld door Health Hero Networks in de USA en in Nederland toegepast door Sananet thans in handen is van de Duitse Firma Robert Bosch Healthcare Gmbh:

Medica beurs

In hoeverre dit de uitrol bevordert is niet duidelijk, maar op de MEDICA in Dusseldorf begreep ik wel dat de Duitse thuismarkt het oppakt!