Fikse griep

We hebben griep

150 op de 10.000 Nederlanders

Nederland heeft fiks de griep. Dat blijkt uit de recentste weekresultaten van de Grote Griepmeting. In Nederland hebben nu gemiddeld 150 op de 10.000 mensen griep. Alle provincies zijn getroffen. Het aantal gevallen kan nog verder toenemen. Naar verwachting zal de griep tot in maart aanhouden. De ontwikkeling van de griep in Nederland (en Vlaanderen) gedurende de afgelopen twee weken.

Week 4 en 5

Weten is meten

“Het echte aantal griepgevallen is in Nederland veel hoger dan de huisartsenposten meten,” zegt Carl Koppeschaar, de initiatiefnemer van de griepmeting via internet. “Nog geen twintig procent van de Nederlanders met griep gaat naar de huisarts. Wie wel gaan, zijn ouders met jonge kinderen en risicogroepen die griep hebben opgelopen. Daardoor zien de huisartsen niet goed wat er onder de rest van de bevolking gebeurt. De afgelopen weken daalde ook het huisartsenbezoek bij griep. Dat kan door gewenning zijn omdat iedereen nu wel weet dat er griep heerst, maar ook door het slechte weer dat mensen ervan weerhoudt om met griep naar de huisarts te gaan. De resultaten van de Grote Griepmeting en de huisartsen vullen elkaar dus goed aan.”

Discrepantie (uiteenlopende bevindingen)


Hierboven Het aantal door de Grote Griepmeting gemeten griepachtige ziekteverschijnselen (ILI = influenza-like illness) in Nederland vergeleken met het huisartsbezoek (GP = general practicioner). De groene lijn (ziekteverschijnselen) stijgt, terwijl het huisartsenbezoek (roze balkjes) wat terugloopt.  Onderstaande grafiek toont het aantal griepachtige verschijnselen in Nederland sinds het begin van de Grote Griepmeting in 2003. De huidige blauwe lijn lijkt het sterke griepseizoen van 2003, toen het Fujian-virus de kop opstak, te gaan evenaren of zelf overtreffen.

Terugblik

Informatie

De Grote Griepmeting is één van de onderzoeksprojecten van Science in Action , online platform voor publieksonderzoek. Doe ook mee aan de Grote Longontstekingmeting .