Google Glass Operatie Live

Live-operatie: AMC (Amsterdam) Primeur

De eerste live-operatie in Nederland waarbij de Google Glass wordt gebruikt,

is maandag 28 oktober 2013 te volgen op het congres Games for Health Europe in Amsterdam. AMC-chirurg Marlies Schijven wil onderzoeken wat er met deze nieuwe technologische ontwikkeling in de operatiekamer mogelijk is. De AMC-chirurg behandelt tijdens de kijkoperatie een man met refluxklachten. De patiënt komt onherkenbaar in beeld en heeft toestemming verleend dat de ingreep via Google Glass wordt verspreid. De beelden gaan naar het congres waar een andere chirurg met een soortgelijke bril kan meekijken met de operatie. De beelden worden daarnaast op een scherm geprojecteerd. De twee chirurgen kunnen met elkaar overleggen. De arts in de zaal speelt de vragen van het publiek door naar de operatiekamer in het AMC. Ook de thuisblijvers kunnen meekijken via een live-webstream. Op de foto Marlies Schijven inclusief Google Glass. Naast haar Lucien Engelen (Nijmegen).

Marlies Schijven en Lucien Engelen (Emerce 2013)

Veiligheid prioriteit

Tijdens de operatie kan de chirurg, om wat voor reden ook, besluiten de bril af te zetten als ze het idee heeft dat het haar hindert. Dan stopt de uitzending. ‘Tijdens de operatie staat zoals altijd de veiligheid van de patiënt voorop’, zegt Schijven. Ze wil als bijdrage aan het congres over gebruik van technieken uit de wereld van computergames in de zorg bekijken of de Google Glass iets kan bijdragen. Een voordeel is dat een andere chirurg op eenvoudige wijze elders kan meekijken met de operatie en adviezen kan geven over de verrichting. Maar deze mogelijkheid is er al, zegt Schijven. ‘Een mogelijke nieuwe en veelbelovende toepassing is dat de Google Glass een indringend signaal aan de chirurg kan geven als het mis dreigt te gaan met de patiënt.’

Informatieverwerking

Tijdens een operatie komt er veel informatie op de chirurg af. Volgens Schijven blijkt uit onderzoek dat de chirurg zo in beslag wordt genomen door de ingreep dat soms signalen worden gemist dat het niet goed dreigt te gaan met de patiënt. ‘Het bedrijf UReason ontwikkelt een app die uit de veelvoud aan gegevens over de patiënt tijdens de operatie alarm slaat als het mis dreigt te gaan. Als het goed gaat met de patiënt hoef ik niks te weten over hartslag en bloeddruk, ik moet erop worden gewezen dat het stoplicht als het ware op oranje springt.’ Een andere mogelijkheid die de Google Glass biedt is dat eenvoudig via het internet allerlei protocollen en handleidingen kunt oproepen die via de bril voor je neus worden geprojecteerd. De Google Glass is spraakgestuurd dus de chirurg hoeft dan niet naar een computer of een boek te lopen.

Operatie blijven volgen?