Roche Dialogues. Gepersonaliseerde zorg

Brainz
Op donderdagmiddag 8 mei 2019 fiets ik naar locatie Brainz, dat zich ‘het stadslab van de gemeente Zwolle’ noemt. Gelegen aan het Hanzeplein achter het station in Zwolle.  Deze ‘achterkant’ heeft aan belang gewonnen nu het busstation sinds kort daarheen is verplaatst. Brainz ontwikkelt zich tot een plek waar studenten (flexplekken), starters, bedrijven en instanties kunnen (samen)werken en overleggen. Op deze middag aldaar de laatste aflevering (voor de zomer althans) van een serie onder de naam ‘Roche Dialogues’. Met een divers publiek van tientallen belangstellenden.

Wij zijn Roche
Vandaag bezig met morgen

Wij zetten ons al 120 jaar in om doorbraken voor patiënten te realiseren. Daarbij richten we ons op aandoeningen die nog veel aandacht behoeven, zoals kanker en reuma. Al meer dan 50 jaar lopen we voorop in onderzoek naar en behandeling van kanker. En wij investeren elke dag weer in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en technologieën. Daarbij werken intensief samen met onze partners, vanaf de vroege onderzoeksfase tot aan het bereikbaar maken van geneesmiddelen voor patiënten.

Celia Noordegraaf

“Als farmaceutische industrie meer ons gezicht laten zien”
“Vrij gesloten door de wet op de geneesmiddelen reclame”
“als je open en transparant bent, dan kweek je heel veel vertrouwen”
“dit zijn de uitdagingen”

“Een rode draad uit de sessies”
“steeds dezelfde onderwerpen soms vanuit verschillende hoeken”

 

Website
https://www.roche.nl/nl/Waar-werken-we-aan/Innovatie/personalised-healthcare/rochedialogues.html

Gepersonaliseerde zorg is de toekomst. Nieuwe technologische mogelijkheden maken het steeds meer mogelijk om de juiste behandeling te kunnen geven aan de juiste patiënt op het juiste moment. Door middel van comprehensive genomic profilering bijvoorbeeld ontstaat inzicht in de genetische veranderingen in een tumor van één patiënt. Dan kan blijken dat iemand met longkanker baat heeft bij een medicijn dat is geregistreerd voor darmkanker. Het huidige zorgsysteem is daar nog niet op ingericht. Om ten volle van nieuwe methodieken met behulp van Artificial Intelligence te kunnen profiteren, is datadelen cruciaal. Ook daar zitten nog haken en ogen aan. De arts-patiëntrelatie zal veranderen. Gedeelde besluitvorming vraagt nieuwe vaardigheden van artsen én patiënten.

In de Roche Dialogues willen we partijen samenbrengen om na te denken over een nieuw ecosysteem voor de zorg: patiënten, verzekeraars, overheden, bedrijven, ziekenhuizen, jonge zorgprofessionals, betrokken burgers.

In het eerste deel van de middag horen we inspirerende verhalen over personalised healthcare. In het tweede deel gaan we onder leiding van moderatoren aan de slag met de dilemma’s die zich rond personalised healthcare voordoen. Uiteraard hopen we dat daar innovatieve ideeën uit naar voren komen, die daarna kunnen worden uitgewerkt.

https://www.bijbrainz.nl/