Geld voor Innovaties

Achmea

Life Sciences Partners

Kansen voor zorginnovaties

Verzekeraar Achmea en investeringsmaatschappij Life Sciences Partners (LSP) hebben de voorbereidingen afgerond voor de inrichting van een investeringsfonds voor innovaties in de zorg, het LSP-Health Economics Fund (LSP-HEF). Op 5 september 2011 kondigde de verzekeraar het plan aan om € 50 miljoen voor deze activiteit beschikbaar te stellen. Vanaf 10 februari 2012 is het fonds ‘open voor business’ en zal er actief worden gezocht naar investeringsmogelijkheden in internationale technologiebedrijven, die aan kwaliteitsverhoging en kostenbeheersing in de zorg kunnen bijdragen.

Op zoek

Het beheer en dagelijks management van het fonds is in handen van Life Sciences Partners (LSP), een pan-Europese investeerder gespecialiseerd op het gebied van gezondheidszorg en biotechnologie. LSP heeft een speciaal team samengesteld, waarin naast investeerders en technologie-ontwikkelaars ook deskundigheid van organisatie en financiering van de gezondheidszorg is vertegenwoordigd. Dit team gaat gericht op zoek naar Europese en Amerikaanse ondernemingen, die al met hun product op of dichtbij de markt zijn. Het gaat om bedrijven die veelbelovende technieken en behandelingen aanbieden voor aandoeningen zoals hartfalen, longziektes, diabetes, kanker en dementie. Ziekten waar steeds meer mensen mee kampen en die de samenleving veel geld kosten.

Health Economics

Nieuwe technologieën en producten voor deze aandoeningen kunnen de zorgkosten beheersen en kwaliteit verbeteren door bijvoorbeeld betere diagnostiek, minimaal invasieve behandelingen of minder complicaties. De ervaring van Achmea en LSP is echter dat veel van dergelijke bedrijven moeite hebben snel in de markt te penetreren doordat de health economics case onvoldoende is onderbouwd; doordat de technologie niet samen met ‘het veld’ is ontwikkeld; doordat veel kleinere Europese landen zoals Nederland niet de eerste keuze zijn voor implementatie; en doordat het verkoopproces via de individuele artsen langzaam verloopt.

Zorgmarkt

Door de unieke samenwerking tussen verzekeraar en investeringsmaatschappij kunnen Achmea en LSP de bedrijven efficiënt helpen hun technologieën naar Nederland te brengen en in Nederland snel te implementeren. Achmea zal haar kennis, expertise en databases aanwenden om de health economics case te onderzoeken en versterken. Daarnaast helpt Achmea de bedrijven om hun weg te vinden in de Nederlandse zorgmarkt, en maakt ze zorgaanbieders attent op de nieuwe technologieën.

Concept

Achmea en LSP hebben gezamenlijk het concept van het fonds ontwikkeld, bouwend op hun al lang bestaande succesvolle samenwerking. In 1998 was Achmea de oprichtende investeerder van LSP, en daarna investeerder in verschillende opvolgende LSP fondsen. Sinds 1998 heeft LSP ongeveer 60 innovatieve life science bedrijven gefinancierd, 25 bedrijven succesvol verkocht, en meer dan € 600 miljoen aan funding opgehaald. Met de financiering van Achmea heeft LSP bijvoorbeeld aan de wieg gestaan van Crucell, inmiddels wereldleider op het gebied van vaccins en antistoffen ter preventie en bestrijding van infectieziekten. Crucell werd vorig jaar als grootste Europese biotechbedrijf verkocht aan Johnson & Johnson voor $ 2,3 miljard.

Kwaliteit zorg

Jeroen van Breda Vriesman, lid van de Raad van Bestuur van Achmea: “Met het LSP-Health Economics Fund hoopt Achmea een actieve bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de zorg in Nederland, én tegelijkertijd de kosten te beheersen. Uiteraard geloven wij ook dat de investering goed gaat renderen. Gezien onze jarenlange ervaring met LSP, hun track record en het ervaren team hebben we daar alle vertrouwen in.”
René Kuijten, General Partner LSP: “Wij zien dat er veel slimme technologieën zijn die de zorgkosten kunnen terugdringen en kwaliteit verbeteren, maar die vinden vaak de weg naar de markt niet snel genoeg. Met Achmea als vertrouwde en actieve partner zijn wij in een unieke positie om voor de meest veelbelovende technologieën de health economics case te versterken en ze snel in Nederland te implementeren.”