Frits Laarman

Archeozoöloog

Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Amersfoort

Onlangs bezoek ik Frits Laarman op zijn werkplek op loopafstand van het station te Amersfoort. Wie is Frits Laarman? Een gedreven en deskundig Archeozoöloog van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Dit voorjaar heb ik hem nog op een site gesproken. In het fraaie gebouw van de Rijksdienst is zijn afdeling bijna een visitekaartje. Groepen bezoekers van Volkshogescholen staren met open mond naar de skeletten.

Werkplek

Wandeling’

Frits Laarman overhandigt mij een vondst die hij tijdens zijn wandeling van de trein naar zijn werkadres heeft gedaan. Achter het station te Amersfoort vinden immers allerlei bouwactiviteiten plaats. Zoals het een professional betaamt is het kleinood in een keurig plastic zakje verpakt:

Vondst

Curiositeit

Het betreft een curieuze vondst, maar zeker niet bijzonder. Het is een 4 cm figuurtje (semi-ronde bosse) , waarvan het voetje ontbreekt, maar ook de geweerloop.De contouren zijn ook door corrosie en mechanische schade aangetast. Het materiaal is lood. De Pickelhaube, maar ook de rest van de figuur maakt determinatie niet moeilijk. Dit is een Pruissische infanterist van rond 1900 in paradepas (en -uniform). De blauwe jas past erbij en ook de rode kraag en epauletten.

Pruissische Linie Infanterie

Hoe komt dat figuurtje daar?

Een kind is het vast verloren! Ineens realiseer ik mij dat enige jaren lang Amersfoort het ontmoetingspunt is geweest van de verzamelaars van tinnen figuren.De Tinnen Tafelronde (TTR) die vanaf 1955 bestaat en inmiddels Nederlandse Stichting voor Modelfiguren heet en ook een eigen website heeft, kwam in de periode in een locatie dicht bij het station bijeen. Misschien kom ik nog verder met dit speurwerk.