Friesland-Achmea

Fusie

berichtgeving

Wordt bezwaar aangetekend tegen beslissing NZA?

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en is de kogel door de kerk. Is dat zo? Gisteren hoorde ik dat de verwachting is, dat bezwaar wordt aangetekend tegen beslissing NZA. Zoals u weet heb ik mijn verbazing uitgesproken over de gang van zaken en daarover gediscussieerd (zie hier).

———————————————————————————————————————————————————————————————-
Overname bericht uit NRC:

Leeuwarden, 23 sept.2010 Zorgverzekeraar De Friesland gaat per 1 januari volgend jaar fuseren met Achmea

De Friese zorgverzekeraar krijgt een aparte zorgdivisie binnen Achmea en behoudt tenminste vijf jaar zijn autonomie. De Friesland houdt gedurende die periode zijn eigen ledenraad, Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen. In de zorgdivisie van De Friesland wordt ook zorgverzekeraar FBTO (onderdeel van Achmea) ondergebracht. Vanmorgen is het personeel ingelicht. De ledenraad heeft al ingestemd met de fusie. Die moet nog worden goedgekeurd door de Nederlandsche Bank, De Nederlandse Mededingingsautoriteit en de Nederlandse Zorgautoriteit. De Friesland heeft een marktaandeel van 65 procent in Friesland. Door een fusie wordt dat 75 procent. De Friese verzekeraar heeft 500.000 verzekerden, van wie 400.000 in Friesland. De omzet bedraagt 1,2 miljard euro. Achmea maakt deel uit van Eurekoconcern en is de grootste verzekeraar van Nederland.

 

Uit de tijd van Vloot filosofie van Achmea  (Buttons)

Financieel gezond

De Raad van Bestuur van De Friesland beklemtoont dat de onderneming financieel gezond is. De positie van regionale zelfstandige zorgverzekeraars komt echter onder druk te staan, mede door te verwachten overheidsbezuinigingen, zoals afschaffing van de risicoverevening. Dit zijn compensatiegelden voor verzekeraars, zoals De Friesland, die relatief veel ouderen en chronisch zieken als klant hebben. Grote verzekeraars hebben een betere spreiding van deze verzekerden. Vorig jaar verloor De Friesland 5.000 klanten. Een fusie met Achmea versterkt de positie en het voortbestaan van De Friesland, aldus de Raad van Bestuur. Het samengaan biedt de ruim 600 personeelsleden in Leeuwarden betere loopbaanmogelijkheden, meent bestuursvoorzitter Diana Monissen. Beide partijen profiteren van inkoopvoordelen. Door de compactheid van Friesland als regio kan Achmea er nieuwe zorgconcepten uitproberen. Voorzitter Willem van Duin van de Raad van Bestuur van Achmea noemt De Friesland „een ijzersterk merk”. „De Friesland wordt onze parel in het noorden.” Monissen verwacht nog betere dienstverlening te kunnen leveren aan klanten: „Door deze krachtenbundeling kunnen we nieuwe zorgconcepten sneller ontwikkelen.