Fraude in competitie

YouTube

Likes versus Views

DNA code op hol

Via-via hoor ik dat er een probleem is bij de toekenning van prijzen. Jeugdige wetenschappers dingen mee in een competitie. Daartoe sturen zij een kort filmpje in (uploaden via YouTube). De rangschikking van de prijswinnaars  zal plaatsvinden aan de hand van het oordeel van ‘het publiek’ . Daarbij komt een onregelmatigheid aan het licht zoals blijkt uit de reacties. Meer likes (906) dan views(608) is vreemd. Dat heeft vrijwel zeker te maken met het manipuleren van de stemknop om het maar eenvoudig te zeggen. Een enkel filmpje wordt daarbij bevoordeeld. Zeer overtuigend wordt dit aannemelijk gemaakt door Erik Tjong. Rond 15 maart schieten de likes  ineens omhoog en blijven daarna praktisch op hetzelfde niveau. De andere grafieklijnen klimmen gestaag. De organisatoren, maar ook de nummer 1, putten zich uit in excuses. De vraag is natuurlijk wie of wat daar achter steekt. Ik meen een aanwijzing te kunnen vinden.

Erik Tjong  constateert Fraude

DNA code

De nummer 1 is een filmpje van het Erasmus MC met de titel DNA code. Ik heb een venster van de periode van 1 maart tot 1 april 2013 via een handige tool (Finchline) doorzocht op berichten in het nieuws, social media en twitter om een mogelijke aanwijzing te vinden. Op 6 maart is er op twitter een bericht waarin (RT) een oproep wordt gedaan om te stemmen op DNA-code.

06 maart 2013

14 en 15 maart

28 maart 2013

Veronderstelling

Zou het kunnen dat de titel ‘DNA-code’ bij bepaalde volgers op de social media verkeerd is gevallen? Je zou het kunnen veronderstellen indien je de berichtjes -hoe toevallig- van 14 en 15 maart in ogenschouw neemt. Daarmee krijgt het verhaal mogelijk een andere wending. Het is dan geen onsportiviteit en niet een oogmerk geweest om een bepaalde universiteit te bevoordelen en de competititie werkelijk te beinvloeden. Maar meer een bijzondere actie bij een kennelijk gevoelig onderwerp? Wil de dader zich melden s.v.p. Reacties?