Change The Script

Theo Hendriks

Framing

Zeg het met een verhaal

De titel van het laatste boek van Theo Hendriks krijgt ineens voor mij een bijzondere betekenis. Dat gaat een heel andere kant op dan de -beslist ook heel interessante- aanwijzingen hoe leidinggevenden aan veranderprocessen vleugels kunnen geven. Change The Script biedt mij een handvat in een vastgelopen situatie  Heel concreet. Ik worstel met een artikel over de Furazolidon affaire. Misschien weet u het al?  Bij ruim 100 Nederlandse (en enkele Duitse) varkensboeren is het (verboden) antibioticum Furazolidon  aangetroffen in veevoer dat zij nietsvermoedend hebben gebruikt. Bedrijven gaan op slot. Autoriteiten doen onderzoek. Pas na proefslachtingen blijkt de kust veilig en komt donderdag 31 juli 2014 het verlossend woord: de varkens zijn geschikt bevonden voor consumptie.

Spanning

Iedereen zit in grote spanning. Via het LTO Noord wordt dat mij bevestigd. Alhoewel het dossier nog veel vragen kent, moet ik mijn tekst voor het artikel zeker herzien. Het wordt (gelukkig!) niet weer een soort MKZ affaire met massale ruimingen. Dat  beeld zit in het collectieve geheugen van veehouders ingebakken. In het boek Uitgebeend staan wij uitgebreid stil bij die effecten. Je kunt hier gerust spreken over framing, juist een onderwerp waar Theo Hendriks in het boek een hoofdstuk aan wijdt (hoofdstuk 5, pagina 137 tot 169).

Cover

Hoezo Antibiotica?

Maar ik moet dus mijn Frame aanpassen. Er komen geen ruimingen. Maar de aanleiding blijft belangrijk. Antibiotica in de veehouderij hebben een negatieve naam gekregen. Zeker, antibiotica hebben veel dierziekten kunnen onderdrukken. Maar er is ook steeds nadrukkelijker het fenomeen Antibiotica Resistentie. Antibiotica die geen effect meer hebben! Het verhaal krijgt meteen een ander frame, zeker als we denken aan Daphne Deckers, die verhaalt over haar eigen ervaringen met antibiotica resistentie.

Resistentie

Een in beginsel eenvoudige behandeling voor een blaasontsteking moet plaatsmaken voor een ziekenhuisopname inclusief infusen met Antibiotica. Vanwege Resistentie! Onzekerheid slaat toe en de verschijnselen leiden tot drie maanden gedwongen ziekteverlof. Dat is nog eens een ander verhaal. Resistentie ontwikkeling heeft iets te maken met (overmatig/onoordeelkundig) antibioticagebruik  bij mens en dier! Zo kan een verbinding worden gelegd tussen de actuele Furazolidon affaire en  het grotere thema van de Antibiotica Resistentie.  Met dank aan  Change The Script van auteur Theo Hendriks!