Footprint of Zwolle

Melkmarkstraat

Jaap Groen

Kunst ligt op straat

Straat is beslist een te groot woord. Melkmarktsteegje zou meer op zijn plaats zijn. Een korte verbinding tussen de Voorstraat en de Melkmarkt in Zwolle. Evenals op andere zaterdagen een sluiproute voor bezoekers aan de wekelijkse markt. Zij fietsen of lopen beladen met tassen en zaken vol groente en fruit door dit straatje. Ook ik ga bananen halen. Op deze regenachtige zaterdagochtend 6 oktober 2012 om 11:00 is er wat bijzonders aan de hand. Op de natte klinkers ligt een witte vierkante doek met tegen de muur een paar schragen. Een jongeman die ronddrentelt in een geel hesje vraag ik wat precies de bedoeling is. Hij stelt zich voor als beeldend kunstenaar Jaap Groen.

Zaterdagochtend

‘Op straat door de straat’

Als beeldend kunstenaar uit Zwolle wil hij vastleggen wat dit steegje betekent voor de passanten (ongeveer tachtig tussen 10.00 en 12.00 uur). Hoe dan? ‘Hier wordt een stukje van de steeg op zaterdag 06 oktober 2012 gevangen en bewaard’ aldus Jaap Groen. Wat zie ik zelf? Er zijn al heel wat fietssporen en voetstappen op het witte doek te zien. Voorbijgangers vragen beleefd of zij er wel op mogen stappen. Jazeker! Wat gaat Jaap Groen nu vervolgens doen? Nou, hij heeft de bewoner van het belendende pand gevraagd of hij het doek mag uitspreiden. Dat wordt daar gedroogd. Vervolgens zorgt hij dat het gefixeerd wordt. Daarvoor heeft hij al diverse experimenten in het klein uitgevoerd. En dan hebben we een kunstwerk.

Aankondiging op website jaapgroen.nl

Benieuwd

Ik vind het heel origineel en ben benieuwd naar het resultaat. Misschien een idee om als het kunstwerk te bezichtigen is, ook ansichtkaarten te maken en te verkopen?