FlyOver

Veranderingen

Ansichtkaart

Time Flies..

Openbaar vervoer (OV) zit in de lift. Binnenkort letterlijk? In Zwolle vinden omvangrijke verbouwingen plaats van het station en de stationzone. De komende 10 jaar wordt hierin honderd miljoen euro gespendeerd (bron: de Stentor). Een onderdeel vormt verplaatsing van het (streek)busstation van de noordzijde (huidige stationsplein) naar de zuidzijde van het spoor. De discussie gaat of het een tunnel moet zijn (€ 25.000.000 extra) of een FlyOver. Dat schijnt onderhands al beslist…geen tunnel. Voor de insiders: die FlyOver zou dan moeten komen ter hoogte van de Westerlaan/ Willemskade. Daarover is het laatste woord nog niet gesproken. Tijd om eens na te gaan hoe het er vroeger uitzag. De Willemskade was toen echt een kade aan water met een sluis (Keersluis). Ik begrijp uit verhalen en standaardwerk De Veerallee dat als je rond 1956 (datum afstempeling ansichtkaart) van het station naar de Willemskade liep, dit ongeveer het plaatje was.

Ansichtkaart (verzonden 1956)

Hans Aaarsman

Van Hans Aarsman (ondermeer Volkskrant) heb ik geleerd om met andere ogen naar foto’s te kijken. Deze ansichtkaart (aangeschaft via veilinghuis de Voorstraat in Zwolle) met een gekartelde rand is indertijd kennelijk via de Hema verkocht. Hij is gefrankeerd met een postzegel van twee cent en afgestempeld op het station Zwolle in 1956. De adressering (potlood) is naar een familie in Bolsward. Op de kleurenfoto (detail) staat -moeilijk leesbaar- rechts onder Zwolle, Veerallee…

Detail

Veerallee

De Veerallee vormt het verlengde van de Willemskade. De foto wordt merendeels in beslag genomen door de brede aanzet tot de Willemsvaart (genoemd naar Koning Willem III), die doorloopt tot aan de IJssel (Katerveer). Grotere schepen konden zo tot aan het stadscentrum van Zwolle komen. De foto is gemaakt op een mooie zomerse dag. De bomen zitten vol in blad en zijn mooi groen.

Detail

Schipper

We zien op het achterschip links een jongetje met korte mouwen en bretels met zijn grootvader (met schipperspet).

Detail

Transport

Belangrijk is dat verderop een pontje overvaart. Dat vormt de verbinding van de stationswijk naar de Veerallee. Verder is er nog een kano te zien. Op de Veerallee zijn diverse auto’s en fietsers. Fietsers zijn er ook aan de andere zijde. Nog meer op te merken?