Fertiliteit anno 2012

#IPA12

Isala Publieksacademie

Vruchtbaarheidsbehandelingen een luxe?

Of is het niet kunnen krijgen van kinderen een ziekte?  Wie zwanger wil worden, hoopt natuurlijk dat dit snel gebeurt. De meeste vrouwen raken binnen één of twee jaar zwanger. Maar soms laat een zwangerschap langer op zich wachten. Een onvoorziene situatie, die vaak sterke emoties oproept. Globaal krijgt 1 op de 6 paren in het leven te maken met een periode van onvervulde kinderwens (meer dan 12 maanden geen zwangerschap). In 2011 hebben ruim 1700 nieuwe paren en alleenstaanden voor het eerst het Fertiliteitscentrum Isala bezocht. Tijdens de vierde lezing van de Isala Publieksacademie op 11 juni 2012  staat daarom het thema fertiliteit op het programma.

Sprekers

Sprekers zijn fertiliteitsarts en seksuologe Marjolijn Blankestijn en klinisch embryoloog Max Curfs. Blankestijn geeft een kijkje in de keuken van het Fertiliteitscentrum Isala. De beleving van de patiënt staat in haar verhaal centraal. Curfs neemt u mee in de wereld van het lab. Hij gaat in op de nieuwste behandeltechnieken en brengt voor het voetlicht voor welke moeilijke keuzes de artsen dagelijks staan. Na afloop lopen de sprekers rond en is er gelegenheid voor een (kort) persoonlijk gesprek.

Marjolijn Blankestijn

Marjolijn Blankestijn (1958) heeft Geneeskunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is begonnen als schoolarts Jeugdgezondheidszorg. Na enkele jaren gewerkt te hebben als Vakdocent Gezondheid- en Ziektenkunde is ze in 1996 bij het Fertiliteitscentrum van de Isala klinieken gestart als Fertiliteitsarts met als aandachtsgebied seksuologie. Na het afronden van haar opleiding tot arts-seksuoloog  bij RINO Noord te Amsterdam is ze sinds 2012 ook werkzaam als Arts-seksuoloog binnen de afdeling Gynaecologie van de Isala klinieken. Blankestijn bekleedt daarnaast verschillende maatschappelijke vrijwilligersfuncties, o.a. als lid Ouderraad Basisonderwijs, lid Medezeggenschapsraad Basisonderwijs en bestuurslid Landelijke Rijvereniging Hasselt.

Max Curfs

Max Curfs (1965) heeft zijn studie Biologie gevolgd aan de Katholiek Universiteit Nijmegen. Hij is afgestudeerd in de fysiologisch-biochemische richting. Vervolgens is hij assistent in opleiding geworden binnen de vakgroep Anatomie en Embryologie aan de Faculteit der Medische Wetenschappen van Katholieke Universiteit Nijmegen. Daar is hij in 1995 gepromoveerd. Sinds 1995 is hij Klinisch Embryoloog binnen het Fertiliteitslaboratorium van de Isala klinieken. Curfs heeft diverse publicaties op zijn naam staan en heeft verschillende bestuurlijke functies bekleedt. Vanaf 2010 is hij RVE-voorzitter en Directeur Klinisch Embryoloog binnen de Isala klinieken. Ook maatschappelijk gezien is hij bijzonder actief. Zo is hij voorzitter van de zwemvereniging Raalte/Heino, bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Tippe (openluchtzwembad in Heino) en is hij actief als official in de zwemsport. Momenteel wordt hij opgeleid als scheidsrechter voor het hoogste niveau.

Live webcast Tweets