Ferenc van Damme

Senior Communicatie Medialab

De iGlow Media workshopdag!

Op 2 december 2011 heb ik ruim 2 uur gefascineerd gekeken en geluisterd

Ferenc van Damme houdt dan een workshop onder de titel  “Hoe word ik genomineerd voor een Grammy”..

Indrukwekkend

Ferenc van Damme is ex-Senior Producer bij Opus Arte in Londen en nu Senior Communicatie Medialab provincie Overijssel. Ferenc produceert in Engeland voor Opus Arte de opera DVD’s “Saint Francois d’Assisse” en “Marco Polo”. De opera’s zijn indrukwekkende theaterproducties van De Nederlandse Opera en opgenomen in het Amsterdamse Muziektheater in 2008. De Grammy Awards zijn een van de belangrijkste muziekprijzen ter wereld. Is zelf genomineerd voor 2 Grammy Awards.

Paul van der Ham (iGLOW MEDIA) introduceert Ferenc van Damme

Selfmade Man

Iemand met zo’n staat van dienst heeft veel te vertellen. Door een samenloop van omstandigheden is hij (voornamelijk selfmade) via kunstacademie en kunsthandel, terechtgekomen bij een reclamebureau. Op basis van wat we nu de long tail noemen komt hij er achter dat er een nichemarkt is voor hoogwaardige klassieke weergaven van opera en oratorium. Dankzij Internet blijkt die markt wereldwijd te zijn en is er voor alles wel een klant. De nieuwe beeld- en geluidsdragers (inmiddels Blue Ray) bieden de mogelijkheid om ook live opnames in de huiskamer te brengen. In tegenstelling tot wat de traditionele handel denkt, is er uiteindelijk wel degelijk een markt. Ferenc verstaat de kunst om zich in de doelgroep te verplaatsen en zo met nieuwe vondsten te komen. Een uitgebreide toelichting en soms ook een interview met de componist maken een DVD tot een hoogwaardig product. Samenwerking met de BBC en de beste ensembles en medewerkers ter wereld zorgen voor internationale lof.

Charles Dickens Intro door Ferenc

Charles Dickens

Tijdens de voordracht gaan de fraaie DVD boxen van hand tot hand. Fragmenten van operaties en ballet oogsten waardering van de aanwezigen. Maar ook het eenmalige avontuur met een DVD literatuur box (Christmas Carols van Charles Dickens) dwingt bewondering af!  Voortdurend wordt Ferenc van Damme bestookt met vragen over camera-opstellingen, verdienmodellen en social media.

Overijssel

Vanzelfsprekend komt ook zijn huidige functie en passie ter sprake. Hij is concreet bezig ( functie: adviseur van team Communicatie) de democratie in Overijssel (1,1 miljoen burgers) vorm en inhoud te geven. Daar is meteen ook het raakvlak met iGlow media. Samen worden audiovisuele producties en trainingen ontwikkeld. De provincie verdient een pluimpje dat ze innovator Ferenc van Damme de ruimte geeft!