Feneon

Twitteraar…

Avant La Lettre

Nieuws in drie regels

Ik ben beslist niet de eerste die een mogelijke samenhang vaststelt met Twitter (140 tekens) . Felix Feneon (1861-1944) heeft zelfs navolgers op Twitter, die dagelijks met een kort bericht komen. Hij was destijds de meester van het korte bericht, zoals op de achterflap van een Nederlands vertaling van ‘Nouvelles en trois Lignes’te lezen staat. Maar dan in de Franse krant Le Matin.

Uitgeverij Vrijdag

Raadselachtig

In een inleiding van Luc Sante wordt een blik gegund in de achtergronden van deze man, die ook dan nog enigszins raadselachtig blijft. In de populaire krant kreeg hij in 1906 een kolom van ‘faits divers’. Nieuwsberichten die hij kort en puntig weet samen te vatten. We kunnen daar ook nu nog van leren. Inderdaad, bij gebruik van Twitter. De originele berichten (op pagina 3 van Le Matin) zijn via het digitale archief te raadplegen. Een voorbeeld van de eerste  januari 1907 (Nieuwjaarsdag):

Nouvelles

Bericht

Het eerste bericht luidt meteen al “Elegant gekleed, maar anoniem, is gisteren het lichaam van een jongeman gevonden bij het meer van Daumesnil. Men heeft hem naar het lijkenhuis gebracht”. In Nederlandse vertaling 152 tekens (inclusief spaties) en zonder spaties 129 tekens. Met wat passen en meten komt men wel op 140 tekens!

Tellen