Donders interessant

Het Levenswerk van Franciscus Donders

Dank zij de bereidwillige medewerking van het Utrechts Universiteitsmuseum (medische collectie) ben ik in de gelegenheid om documenten uit de nalatenschap van Professor Franciscus Cornelis Donders (1818-1889) te bestuderen. Mijn belangstelling was al gewekt door een het boekwerk “Het Levenswerk van Franciscus Donders” (meer dan 400 pagina’s) dat in 1932 is uitgegeven door het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Dit boek  heb ik ooit antiquarisch aangeschaft.

Innovator

Alhoewel F.C. Donders bij leven zeker veel eerbewijzen heeft ontvangen, ben ik steeds meer van het belang van deze wetenschapper met een brede belangstelling overtuigd geraakt. Zijn werk op het terrein van Fysiologie en Oogheelkunde is baanbrekend geweest. Hij correspondeerde zelfs met Darwin.

Collectie J.T.A. te Gussinklo

Handtekeningenactie

Dat er veel “getrokken” werd aan een dergelijk -ook in zijn tijd al- beroemd man is niet verwonderlijk. In het Utrechts Universiteitsmuseum bevindt zich een (ongedateerde) petitie aan Donders om Utrecht niet te verlaten ten gunste van een positie elders. Het document is ondertekend door een groot aantal leerlingen. Ook op de ommezijde (niet weergegeven) staan diverse handtekeningen.

Bron: Utrechts Universiteitsmuseum

Met dank aan Mw. drs. Reina de Raat
Conservator medische collectie Universiteitsmuseum
Lange Nieuwstraat 106 | 3512 PN Utrecht
T 030-2538708 |  F 030-2538700 | M r.deraat@uu.nl |