Essent-ie

ICY

Management energie

Slimme Thermostaat

Menselijk gedrag begrijpen is de Essentie…(herstel: Essent-ICY….). Dat geldt zeker als je energiebesparing een warm (!) hart toedraagt. De mens is vaak vervuld van goede voornemens. Maar dan gaat het in de praktijk toch mis. In de vakantiebungalow laat je te gemakkelijk de kachel aanstaan… of het raam open. Kun je dat niet slim bijsturen zonder dat de vakantieganger daar hinder van ondervindt? Een sensor gebruiken? Dat was het idee van Rene Nederhoed!

Rondleiding

Op 24 juni 2011 vindt er een ontvangst bij ICY te Lemmer plaats.  Een bedrijf met een 17 medewerkers in een nieuwbouwpand op het bedrijventerrein in Lemmer. Dat het een hartelijke ontvangst is kun je haast aflezen aan de lichaamstaal op de foto! Desiree Gerritsen als medewerkster van de NOVU (Nederlandse Orde van Uitvinders) en Rene Nederhoed als algemeen directeur van ICY (I see Why). Geen wonder als je je realiseert dat dit duo elkaar al jaren kent vanaf een uitvindersbeurs in Geneve. Rond de 15 NOVU leden (‘uitvinders’) heeft de uitnodiging aangenomen.’ ICY richt zich op Domotica, GBS & Telemetrie en Energiebesparing’, aldus Rene Nederhoed. Vooral dat laatste blijkt succesvol, vooral nu Essent is ingestapt. Denk aan de aardige commercial die wordt vertoond op televisie (zie hier).

Rene Nederhoed (ICY) en Desiree Gerritsen (NOVU)

Lange aanloop

Rene Nederhoed heeft wel 10 jaar moeten wachten totdat er daadwerkelijk royale interesse ontstond voor zijn producten na de milenniumwisseling. De slimme thermostaat is inderdaad meer dan de bekende fletse thermostaat. Zowel wat betreft het uiterlijk (fraaie zwarte kleur en mooie vormgeving) als het gebruik (dag- en weekklok instellingen kunnen via de PC worden aangepast) en andere innovatieve mogelijkheden. Binnen de niche-markt van Bungalowparken in Nederland is ICY marktleider.

De slimme thermostaat. Klaar voor verzending

Energiemanagement

Het aardige is dat de meerwaarde van uitvindingen vaak pas in de loop van de tijd duidelijk blijkt. Het gaat bij ICY nu allang niet uitsluitend meer om het energieverbruik van individuele huurhuisjes op het bungalowpark, maar om een totaal energiemanagement, gekoppeld desgewenst aan een reserveringssyteem. Draadloos zijn thermostaten aanstuurbaar (‘hopping network‘). Duidelijk is dat toepassing in grotere woonprojecten voordelen biedt. Denk aan het vermijden van piekbelasting (bijvoorbeeld Kerst). Combinaties met bewegingsmelder (door toepassing van een lichtsensor) maakt verdere toepassingen en enorme bezuinigingen mogelijk.

Nu de zorgsector?