Document Humaine MFR 1966

 Medische Faculteit Rotterdam 1966

Wat heeft de opleiding aan de Medische Faculteit Rotterdam (MFR) mij gebracht?

Naast een vakmatige training, heb ik in Rotterdam vooral innovatie leren waarderen denk ik nu. Neem de optimistische sfeer rond de kersverse vernieuwende opleiding Geneeskunde, de amicale omgang met docenten en medestudenten, het optrekken van spectaculaire hoogbouw, het fenomeen campus (de oceaanstomer de Seven Seas) en de practica (leermachines pathologie) en later de coassistentschappen. Maar vooral halverwege de studie Geneeskunde het Keuzepraticum, waarover dadelijk meer. Van al die ervaringen heb ik nog dagelijks plezier. Want actief in een 3e loopbaan, nu als adviseur/publicist rond medische innovaties  zoals ehealth, social media en bigdata.

Keuzepracticum
Ja, dat Keuzepracticum. Onlangs kon ik het niet nalaten om eens in de kelder van het Oogziekenhuis te gaan kijken of er nog iets herinnerde aan mijn Keuzepracticum bij de afd. Elektrofysiologie.  Niets dus! Er bivakkeren nu vriendelijke administratief medewerkers. Ik denk achteraf dat met name de stageperiode van enkele maanden in het Oogziekenhuis heel bepalend is geweest. Alhoewel ik niet ben opgeleid tot oogarts, maar uiteindelijk internist ben geworden. Het aardige is dat ik destijds meteen volop werd ingeschakeld in het Oogziekenhuis. Als student-assistent ben ik aansluitend ook nog parttime aan het Oogziekenhuis verbonden gebleven. Het was een indrukwekkende ervaring dat de Hooggeleerde Prof. Henkes, niet te beroerd was om zelf proefpersoon te zijn bij elektrofysiologisch onderzoek naar  de eigenschappen van het netvlies en optische centra in de hersenen.

Verleden, heden en toekomst

Loopbaan
In mijn loopbaan heb ik heel veel aanstaand artsen onder mijn hoede gehad en ik verbeeld mij dat ik daarbij geput heb uit al deze ervaringen. Ik heb mensen enthousiast gemaakt voor Geneeskunde. Daarbij heb ik steeds meer aardigheid gekregen in de geschiedenis van ons vak. Maar vooral de verwondering bij nieuwe ontwikkelingen houdt mij in de greep. Het mooiste vind ik als ik verleden, heden en toekomst weet te verbinden.

Iets van mijn ervaringen heb ik hieronder bijeengebracht:

 

http://dutchbuttonworks.com/2010/01/seven-seas-rotterdam/

http://dutchbuttonworks.com/2011/05/seven-seas-revisited/

http://dutchbuttonworks.com/2011/08/leds-in-je-oren/

http://dutchbuttonworks.com/2012/01/oog-om-oog/

http://dutchbuttonworks.com/2012/08/iphone-wordt-eyephone/

http://dutchbuttonworks.com/2012/07/lichaamsdonatie/

http://dutchbuttonworks.com/2011/08/oogziekenhuis-in-achteruitkijkspiegel/

http://dutchbuttonworks.com/2012/10/het-innerlijke-uurwerk/