Engelwerk

Gedurfd

Zwolle, 12 juli 2010

Glazen engel Herman Lamers bijzonder en bijzonder mooi

Door de materiaalkeuze: het lijkt meer dan “gewoon” gestapeld vensterglas. Maar ook de locatiekeuze is gedurfd.Midden op de Melkmarkt in Zwolle.

Beledigend

De Stichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle meent dat het beeld beledigend is voor christenen, omdat het de aartsengel Michael zou uitbeelden op een manier die de religieuze figuur geen recht doet. “Ik heb op geen enkele manier een obsceen, pervers of naar beeld van Michaël willen neerzetten’’, reageert kunstenaar Lamers op de ophef destijds.

Ontroerend

Zelf zie ik dat verband ook beslist niet. Verrassenderwijs heb ik de associatie met een recente workshop 3D printen waaarbij een beeld of een element wordt opgebouwd. In die zin is het een uiterst modern beeld. Maar ook ontroert het beeld door de transparantie en “breekbaarheid” en de gelaagdheid. Kijk maar eens als de zoner door heen schijnt. Prachtig. De zeegroene kleur doet denken aan de Noordzee en heeft het effect van het kijken naar een aquarium.

Bezienswaardigheid

Ook het frontale aanzicht tegen de zon in geeft een bijzonder effect.De contouren lichten op.Zwolle heeft er beslist een bezienswaardigheid bij. We hebben al het Engelse werk(landschappelijk fraai parkgebied) en thans ook een “Engelwerk”. Dat laatste heeft weer wel een sectarische bijklank.